Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Saison Avec les bons Voeux

van:Herman Verbeek
gepubliceerd:Clubblad februari 2012
klasse:A
stijl:Saison

Beschrijving

 
Op 15 januari 2012 werd er een proeverij gehouden van het forum Hobbybrouwen.nl om te kijken welk bier het dichtste bij de sterke saison Avec les bons Voeux kwam. Dat was het bier van Herman Verbeek, op het forum beter bekend als Henielma.

Eerste 2 dagen op 21 ºC, hierna met 1 ºC per dag naar 23 ºC en hier op gehouden tot aan de tiende dag. Hierna naar de 20 ºC gegaan voor de koudhop het nagisten.
Deze heeft een vergistingspiek van 3,5 liter koolzuur per uur. Let wel dit was maar 6,5 liter wort.

Waterbehandeling:

                               Ca2+      Mg2+     Na+        HCO3-   SO42-    Cl-
                               mg/l        mg/l        mg/l        mg/l        mg/l        mg/l
Behandeld water        283         9             12           115         519         97
Doelwater                 52           17           35           350         107         20

Recept gegevens

batch grootte:24 l.
kooktijd:90 min.
alcohol percentage:0.0 %
begin SG:1070
eind SG:1003
EBC (kleur):8.0
EBU (bitterheid):35.0
Brouwhuis efficiëntie74 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout (3 EBC)5.081   3 EBC  
Tarwemout ( 3 EBC )0.542   3 EBC  
Suiker1.152      
Fuggles24 1 min. 4 α  
Saaz hop24 1 min. 3.8 α  
Hallertau Merkur70 90 min. 6 α  
Fuggles15   4 α  
Saaz hop15   3.8 α  
Wyeast 3724 Belgian Saison       

Maisch schema

45 °C72 °C
0.0.25 /min min. min.

Opmerkingen van de brouwer

Het bier is vergist met de French Saison van Wyeast. De inhoud van de Activator verpakking is zonder een starter te maken in de 6,5 liter wort gegaan. De verpakking was wel gesmackt en opgebold. De resterende 17 liter is vergist met opkweek van Saison Du

Problemen bij brouwen

de Roerstok receptendatabase: http://www.roerstok.nl/recepten?id=297