Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Schneider Aventinus kloon

gepubliceerd:Brew Your Own
klasse:D
stijl:Dubbelbock

Beschrijving

Dit bier is eigenlijk een tarwe Doppelbock, gemaakt om te concureren met de echte doppelbocks.

Het heeft de kenmerken van rozijnen, pruimen, bananen, kruidnagel en een vleugje chcolade. Een decoctie methode maisch en koken zijn echt nodig om de donkere mout en karamel smaken te krijgen.

Gebruik een 3 traps decoctie maisch. Maisch in 8-10 liter water (4,2-5,2 l/kg). Verwarm tot 35°C. Neem een derde van de maisch en kook het 30 min. Doe het terug bij de hoofdmaisch en breng de temperstuur naar 55°C. Herhaal de decoctie. Doe het weer terug bij de hoofdmaisch wat dan 63°C zal zijn. Herhaal de decoctie en kook het 45-60 minuten.Doe het terug bij de hoofdmaisch zodat de temperstuur 74°C wordt. Laat het een paar minuten staan en ga dan filteren en spoelen. Wort 60 minuten koken. Vergisten op 16°C. Laat het dan 3 tot 4 weken lageren op 5.6 °C

Recept gegevens

batch grootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:7.1 %
begin SG:1073
eind SG:1018
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):10.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Tarwemout (4 EBC)2100 gr   4 EBC  
Pilsmout (3 EBC)1050 gr   3 EBC  
Cara Munichmout (120 EBC)360 gr   120 EBC  
Carafa Spezial type I (800 EBC)80 gr   800 EBC  
Hallertau Hersbr11 gr 60 min. 4% α  
Wyeast 3068 Weihenstephan       

Maisch schema

35 °C55 °C63 °C74 °C
min. min. min. min.
de Roerstok receptendatabase: http://www.roerstok.nl/recepten?id=315