Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Schneider Aventinus kloon
gepubliceerd: | Brew Your Own |
klasse: | D |
stijl: | Dubbelbock |
Beschrijving
Dit bier is eigenlijk een tarwe Doppelbock, gemaakt om te concureren met de echte doppelbocks. Het heeft de kenmerken van rozijnen, pruimen, bananen, kruidnagel en een vleugje chcolade. Een decoctie methode maisch en koken zijn echt nodig om de donkere mout en karamel smaken te krijgen. Gebruik een 3 traps decoctie maisch. Maisch in 8-10 liter water (4,2-5,2 l/kg). Verwarm tot 35°C. Neem een derde van de maisch en kook het 30 min. Doe het terug bij de hoofdmaisch en breng de temperstuur naar 55°C. Herhaal de decoctie. Doe het weer terug bij de hoofdmaisch wat dan 63°C zal zijn. Herhaal de decoctie en kook het 45-60 minuten.Doe het terug bij de hoofdmaisch zodat de temperstuur 74°C wordt. Laat het een paar minuten staan en ga dan filteren en spoelen. Wort 60 minuten koken. Vergisten op 16°C. Laat het dan 3 tot 4 weken lageren op 5.6 °C |
Recept gegevens
batch grootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcohol percentage: | 7.1 % |
begin SG: | 1073 |
eind SG: | 1018 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 10.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | merk / leverancier |
---|---|---|---|---|
Tarwemout (4 EBC) | 2100 gr | 4 EBC | ||
Pilsmout (3 EBC) | 1050 gr | 3 EBC | ||
Cara Munichmout (120 EBC) | 360 gr | 120 EBC | ||
Carafa Spezial type I (800 EBC) | 80 gr | 800 EBC | ||
Hallertau Hersbr | 11 gr | 60 min. | 4% α | |
Wyeast 3068 Weihenstephan |
Maisch schema
35 °C | 55 °C | 63 °C | 74 °C |
min. | min. | min. | min. |