Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
Stap voor stap. Meng de geschrote granen met 20 liter maischwater van 73 graden Celsius, om hierdoor een beslagtemperatuur van 67 graden Celsius te bereiken. Houdt de maisch gedurende 60 minuten op deze temperatuur. Na het filteren van de heldere wort, de bostel uitspoelen met ongeveer 11 liter warm water van 78 graden Celsius en eventueel aanvullen met water tot je ongeveer totaal 23 liter wort over houdt. Hierna het wort 90 minuten koken, terwijl je de hop toevoegt zoals bij de ingrediƫntenlijst hierboven is beschreven. Koel na het koken en het verwijderen van de hop de wort terug naar 18 graden Celsius en breng het heldere wort over naar het gistvat. Belucht het wort goed en voeg de gist toe volgens de instructies van de leverancier. Vergist vervolgens gedurende ongeveer 7 dagen op 20 graden Celsius, daarna de temperatuur verlagen naar 16 graden Celsius gedurende 24 uur. Voeg daarna de cacao en kokosnootschaafsel toe aan het bier en laat dit zo ongeveer 14 dagen staan. Hierna koel je het bier verder terug naar 2 graden Celsius en voeg je na 12 uur de gemalen koffie toe. Laat nadat je de koffie hebt toegevoegd het bier nog maximaal 36 uur op deze temperatuur staan. Totaal dus 48 uur lageren op 2 graden Celsius! Beslist het bier niet langer op de koffie laten staan, om nare bijsmaken te voorkomen. Hierna het bier overhevelen met achterlating van de vaste stoffen in het gistvat. Nu kan het bier worden afgevuld op fles of fust. |
Recept gegevens
batch grootte: | 19 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcohol percentage: | 8.6 % |
begin SG: | 1082 |
eind SG: | 1020 |
EBC (kleur): | 40.0 |
EBU (bitterheid): | 26.0 |
de Roerstok receptendatabase:
http://www.roerstok.nl/recepten?id=311