Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
IJndejaarsbier (kloon)
van: | Adrie Otte |
klasse: | D |
stijl: | Feestbier |
Beschrijving
350 gram suiker (toevoegen 10 minuten voor eind koken) 1,57 gram zoethout, 5 minuten meekoken. Hiervoor heb ik bij de biologische winkel zoethoutthee gekocht. Ik heb het zoethout uit het theezakje gehaald en de inhoud van 2 zakjes meegekookt (op 27 liter). Gist: Wyeast 3463 Forbidden Fruit ( helaas niet meer te krijgen ) Alternatief: White labs WLP515 Antwerp Ale yeast ( deze is helaas niet te krijgen in kleine verpakking ) Wyeast 3655 PC Schelde Ale. Dit is de Koninck gist. Brouwerij 't IJ betrok zijn gist vroeger van De Koninck, maar toen de Koninck stopte met gist leveren, heeft 't IJ de gist in eigen beheer gehouden. De Wyeast variant is slechts af en toe verkrijgbaar, dus die valt waarschijnlijk af. Deze is vervangen door W3522 Belgian Ardennes. Er is eigenlijk geen korrelgist alternatief, maar als het moet dan denk ik de Mangrove Jack's M47 Belgian Abbey. Begin de vergisting dan bij 18 graden, anders wordt het bier te fruitig. Wort na koken afkoelen tot 19 graden, beluchten en gist toevoegen. Aan het eind van de hoofdvergisting langzaam verhogen naar 22 graden en daar laten uitgisten. Eventueel overhevelen tussendoor.
|
Recept gegevens
batch grootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcohol percentage: | 9.0 % |
begin SG: | 1081 |
eind SG: | 1012 |
EBC (kleur): | 24.0 |
EBU (bitterheid): | 36.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | merk / leverancier |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 2600 g | 3 EBC | ||
Munichmout (15 EBC) | 377 g | 15 EBC | ||
Aromamout (150 EBC) | 189 g | 150 EBC | ||
Suiker | 350 g | |||
Target | 11.3 g | 60 min. | 10 α | |
Saaz hop | 28.3 g | 20 min. | 2.6 α | |
Styrian Goldings hop | 18.9 g | 5 min. | 3 α | |
Styrian Goldings hop | 15.8 g | 1 min. | 3 α | |
Koriander | 9.4 | 5 min. | ||
Sinaasappelen | 18.9 | 5 min. | ||
Zoethout | 1.57 | 5 min. |
Maisch schema
62 °C | 72 °C | 78 °C |
45 min. | 10 min. | 5 min. |