Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Roerstok AIPA

van:Roerstok
gepubliceerd:Clubblad juni 2011
klasse:D
stijl:IPA (US)

Beschrijving

Samenstelling van een recept voor een IPA door Sietze Koopmans en Herman Beeke

Er blijken niet minder dan 3 soorten IPA te bestaan; voor het recept wordt de USA-style als uitgangspunt gebruikt.

Men is het vrij snel over eens dat hier een aanzienlijke hoeveelheid pale ale in gebruikt wordt; de naam geeft eigenlijk al aan. Maar vervolgens zijn de meningen nogal verdeeld over andere te gebruiken moutsoorten. Voorstellen worden gedaan en tegenargumenten aangevoerd. Na wat wikken en wegen wordt een compromis bereikt en het moutgedeelte is nu klaar.

Een soortgelijke discussie treedt op bij het kiezen van de hopsoorten. Omdat de eigenschappen van met name de nieuwe hopsoorten voor velen niet bekend zijn, is het moeilijk om een gefundeerd oordeel te vellen over het effect van hoeveelheid en tijdstip van de hopgiften.

Voor het koken wordt de enkelvoudige infusie gebruikt (de Engelse methode dus). Uiteindelijk is het recept klaar; voorgesteld wordt om dit (in Brouwvisie vastgelegde) recept te exporteren en naar de leden te verzenden. Het wordt in ieder geval opgenomen in het eerstvolgende clubblad.

Het is overigens ook al mogelijk om in te schrijven voor het recept. Mocht je deze avond niet aanwezig zijn geweest en dit recept toch willen brouwen, dan kun je dat nog tot 26 augustus 2011 bestellen. De levering is op de clubavond van 9 september 2011. Zie voor verdere gegevens het clubblad van juni 2011.

Recept gegevens

batch grootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcohol percentage:7.7 %
begin SG:1070
eind SG:1013
EBC (kleur):25.0
EBU (bitterheid):58.0
Brouwhuis efficiëntie75 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Palemout (7 EBC)3400 g   7 EBC  
Cara Munichmout (120 EBC)180 g   120 EBC  
Galena hopbloemen10 90 min. 13.5 α  
Centennial10 30 min. 11.5 α  
Centennial10 10 min. 11.5 α  
Amarillo12 11 min.    
SafAle US-0511.5 g p 10 lit      

Maisch schema

66 °C78 °C
90 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

De vergistingstemperatuur op ca. 18 °C proberen te houden Koud hoppen gedurende de koude lagering. Dit ca. een week aanhouden.
de Roerstok receptendatabase: http://www.roerstok.nl/recepten?id=289