Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Scotch Ale
van: | Jaques Bertens |
gepubliceerd: | Loon op Zand |
klasse: | D |
stijl: | Ale |
Beschrijving
Het bier doet qua smaak en kleur zeker aan Scotch denken. Het bier mag misschien wat zoeter zijn. Een inkorting van de maischtijd bij 60°C tot 20 à 25 minuten ligt in de rede. Gordon Scotch Ale heeft een vrij sterke diacetyl (boterachtige) smaak. Om deze smaak in het bier te krijgen kun je het beste wat langer lageren, het jong bier goed beluchten en geen verse gist toevoegen. Op deze wijze wordt er door de gist wat meer diacetyl aangemaakt. Meestal wordt dit als een brouwfout ervaren, bij dit biertype is het echter gewenst. Om het Engelse karakter van dit bier wat meer te versterken zou je de Saaz hop kunnen vervangen door een typische Engelse hop.
|
Recept gegevens
batch grootte: | 10 l. |
kooktijd: | 75 min. |
alcohol percentage: | 0.0 % |
begin SG: | 1065 |
eind SG: | 1012 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | merk / leverancier |
---|---|---|---|---|
Palemout (7 EBC) | 1750g | 7 EBC | ||
Caramout (30 EBC) | 375g | 30 EBC | ||
Caramout (150 EBC) | 375g | 150 EBC | ||
Tarwevlokken | 250g | |||
Saaz hop | 3g | 75 min. | 4 α | |
Fuggles | 4g | 75 min. | ||
Goldings | 7g | 75 min. | 4 α | |
Saaz hop | 10g | 10 min. | 4 α | |
Fuggles | 4g | 10 min. | ||
Wyeast 1728 Scottish Ale | ||||
Zout | snufje |
Maisch schema
52 °C | 60 °C | 72 °C | 75 °C |
5 min. | 30 min. | 25 min. | 10 min. |