Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Zwarte Beer ( Pine Ale)

van:Raymond Geraads
klasse:A
stijl:Blond

Beschrijving

Hier is ons prijswinnend recept van de Zwarte Beer (dennentoppenbier) van hobbybrouwerij De Bolle Beer. Veel mensen hebben op het ONK al naar het recept gevraagd. Ik ging er blind even vanuit dat de dennentoppen op 5 minuten voor eind koken toe werden gevoegd, maar nu ik het recept bekijk blijkt dus dat een deel volledig meegekookt wordt en een iets groter deel toegevoegd wordt tijdens de laatste hopgift, op 30 minuten voor het einde van het koken.

Voor wat betreft de vergisting kan ik weinig vertellen. Het bier is vergist in de woonkamer in februari, dus de woonkamertemperatuur zal tussen de 18 en 20 graden gelegen hebben. Dit was wel zo'n beetje tijdens de piek van de winter met nachttemperaturen van -20 graden hier in Almere. De vergistingstemperatuur zal hierdoor erg geschommeld hebben. Wellicht is er dus nog enige winst te behalen wanneer ik temperatuur gecontroleerd kan vergisten.

Recept gegevens

batch grootte:15 l.
kooktijd:90 min.
alcohol percentage:6.2 %
begin SG:1057
EBC (kleur):14.0
EBU (bitterheid):20.0
Brouwhuis efficiëntie61 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout (3 EBC)1264 gr   3 EBC  
Cara Pilsmout (10 EBC)477 gr   10 EBC  
Palemout (7 EBC)1431 gr   7 EBC  
Vienna mout (8 EBC)477 gr   8 EBC  
Tarwemout ( 3 EBC )1121 gr   3 EBC  
Saaz hop7 gr 090 min. 3.1 α  
Saaz hop13 gr 70 min. 3.1 α  
Saaz hop12 gr 50 min. 3.1 α  
Saaz hop8 gr 30 min. 3.1 α  
Dennentoppen7.5 gr 90 min.    
Dennentoppen22.5 gr 30 min.    
SafAle US-051      

Maisch schema

57 °C67 °C
30 min.60 min.
de Roerstok receptendatabase: http://www.roerstok.nl/recepten?id=320