Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
Hier is ons prijswinnend recept van de Zwarte Beer (dennentoppenbier) van hobbybrouwerij De Bolle Beer. Veel mensen hebben op het ONK al naar het recept gevraagd. Ik ging er blind even vanuit dat de dennentoppen op 5 minuten voor eind koken toe werden gevoegd, maar nu ik het recept bekijk blijkt dus dat een deel volledig meegekookt wordt en een iets groter deel toegevoegd wordt tijdens de laatste hopgift, op 30 minuten voor het einde van het koken.
Voor wat betreft de vergisting kan ik weinig vertellen. Het bier is vergist in de woonkamer in februari, dus de woonkamertemperatuur zal tussen de 18 en 20 graden gelegen hebben. Dit was wel zo'n beetje tijdens de piek van de winter met nachttemperaturen van -20 graden hier in Almere. De vergistingstemperatuur zal hierdoor erg geschommeld hebben. Wellicht is er dus nog enige winst te behalen wanneer ik temperatuur gecontroleerd kan vergisten. |
Recept gegevens
batch grootte: | 15 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcohol percentage: | 6.2 % |
begin SG: | 1057 |
EBC (kleur): | 14.0 |
EBU (bitterheid): | 20.0 |
Brouwhuis efficiëntie | 61 % |
de Roerstok receptendatabase:
http://www.roerstok.nl/recepten?id=320