Fermentis safAle US 05 nader bekeken
In de strijd tegen zoete bieren viel mijn oog op een verwijzing van Lucas Buitendijk naar het artikel van Adri Otte “doorbreek de 1020-grens”, te vinden op de site van de RoodeToren, onder artikelen. Dit heb ik gecombineerd met het groot gedroogde gistonderzoek van Jacques Bertens, te vinden op Hobbybrouwen.nl. Adri Otte geeft aan dat de keuze van de gist de belangrijkste factor is in de strijd tegen een te hoog eind SG. In het onderzoek van Jacques scoort de US 05 erg hoog n.l. 81 %. Omdat ik al langer met deze gist werk ben ik hier mee door gegaan. De Fermentis safAle US 05 heeft als smaakprofiel neutraal/zuiver, fruitig en citrusachtig. De American Pale Ale, Ale/IPA, Double IPA, American Amber-Red, Barley wine, Belgische IPA, Alt, Stout, Blonde bitter en Tripel worden als biertypen genoemd. De equivalente Wyeast gist is de 1056. Ik heb in twee jaar tijd 12 keer met deze gist gebrouwen met de volgende resultaten:
Brouwsel
|
Begin SG
|
Eind SG
|
Vergisting en alcohol
|
321
|
1065
|
1004
|
94 % 8,5%
|
324
|
1060
|
1006
|
90 7,5
|
327
|
1072
|
1016
|
78 7,8
|
329
|
1070
|
1014
|
80 7,8
|
333
|
1080
|
1018
|
77,5 8,7
|
337
|
1090 (2x zakje gist)
|
1018
|
80 10,2
|
339
|
1078
|
1018
|
77 8,4
|
342
|
1045
|
1004
|
92 5,5
|
343
|
1058
|
1014
|
76 6,1
|
347
|
1062
|
1016
|
74 6,4
|
348
|
1060
|
1011
|
82 6,8
|
349
|
1068
|
1012
|
82 7,8
|
Je ziet hoe lager het begin SG hoe lager het eind SG. Dat is op zich logisch omdat ik telkens 1 zakje gist van 11,5 gram toevoeg aan 20 liter wort met een verschillende hoeveelheid suiker. De 337 is een Quadrupel en die heeft 2 zakjes gekregen om te zorgen dat de vergisting niet stil valt. 1,5 zakje zou in een aantal gevallen te overwegen zijn om lager uit te komen. Het rendement van 81% wordt gemiddeld gehaald. De verschillen zijn echter groot. Dat komt waarschijnlijk omdat ik vergist in een hooikist. Ik kan warmte vasthouden maar niet kwijtraken of koelen. Ook zou je voorzichtig kunnen stellen dat een laag begin SG, tot 1060, kan leiden tot bieren met een eind SG van rond of zelfs onder de 1010. Op deze manier hoef je niet te starten met een hoog begin SG om een droog bier in de richting van 8% alcohol te krijgen. Je hebt minder mout of suiker nodig en het bespaart grondstoffen. Heeft het maïschschema ook nog invloed? Hieronder zie je de schema’s van de bieren bij elkaar gezet.
Brouwsel
|
Maïsschema
|
Begin en eind SG
|
321
|
63 60 73 20
|
1065-1004
|
324
|
63 60 73 20
|
1060-1006
|
327
|
63 60 73 20
|
1072-1016
|
329
|
63 60 73 20
|
1070-1014
|
342
|
63 60 73 20
|
1045-1004
|
333
|
64 30 73 40
|
1080-1018
|
349
|
64 30 73 40
|
1068-1012
|
343
|
65 90
|
1058-1014
|
348
|
67 90
|
1060-1011
|
347
|
62 45 73 30
|
1062-1016
|
337
|
67 45 73 15
|
1090-1018
|
339
|
63 45 73 30
|
1080-1018
|
5 bieren hebben het maïschschema 63 graden 60 minuten en 73 graden 20 minuten en komen uit rond of onder de 1010. Op 65 of 67 graden 90 minuten komt ook in de buurt van de 1010. De andere schema’s geven een goed resultaat onder de 1020. Adri Otte zegt hierover dat het een schema van 45 minuten op 65 graden en 30 minuten op 70 graden een droog bier geeft. Wil je iets zoeter? Dan korter bij 65 graden en langer bij 70 of 90 minuten op 69. Mijn gegevens bevestigen dit. Ik moet wel zeggen dat ik langer rond de 70 zit bij zware bieren. Op één temperatuur lukt ook goed. Theo Sonnemans gaf tijdens zijn laatste lezing aan dat je hier niet voor moet kiezen want er gebeurd van alles tijdens de verschillende temperaturen. Ik zie echter niet in wat je mist. Wellicht een idee om hier een clubavond aan te besteden? Al met al is mijn conclusie dat je een gist moet kiezen die bij je recept past. Ook is het belangrijk dat je hierin meeneemt hoe laag je wilt eindigen met je SG. De gegevens van de gist en de resultaten uit het gistonderzoek kunnen je hier bij helpen. Het maïschschema geeft mogelijkheden om wat droger of zoeter te eindigen. Succes met je eigen onderzoek. Manus van Bommel |