Terug naar overzicht

Chloorfenol

juni 2019
Door: Frits Haen

CHLOORFENOL

201906_chloorfenol_1

Chloorfenol is een veel voorkomende onaangename smaak die ik keer op keer heb geproefd in brouwsels van nieuwe brouwers. Gelukkig is het een van de gemakkelijkste off-smaken om te voorkomen als het eenmaal weet!
Als je chloorfenol eenmaal in je bier zit, kun je niets anders doen dan opnieuw brouwen.
2,3 dichloorfenol. Er zijn in totaal 19 verschillende chloorfenolen.

Belangrijkste aanwijzingen
De volgende kenmerken komen vaak voor wanneer chloorfenol wordt gedetecteerd in bier:

  • Plastic zelfklevend verband (pleister)
  • Mondwater (Listerine)
  • Medicinale
  • Zoetheid (denk aan pittige koekjes met een randje)

Oorzaken en preventie
Chloor / Chloramine
De meeste gemeentelijke watersystemen voegen chloor of chloramine toe (een gestabiliseerde chlooroplossing die langer in water blijft). Het chloor vermindert de kans op vervelende verontreinigingen van de watertoevoer.
Dit maakt dat het water niet altijd ideaal is voor het maken van bier. Chloor of chloramine in brouwwater reageert met verbindingen in mout en gist, wat resulteert in de medicinale en plastic eigenschappen die kenmerkend zijn voor chloorfenol.

Oplossing: als het probleem wordt veroorzaakt door chloor in je waterbron, is de oplossing eenvoudig! Laat je brouwwater gewoon 's nachts zitten of breng het kort aan de kook. Dit zou het chloor moeten uitschakelen. Chloramine, aan de andere kant, kost wat meer werk. Ten eerste kun je je water door een koolstoffilter of omgekeerd osmose-systeem laten lopen. Als alternatief kan een gemalen Campden-tablet (kaliummetabisulfiet) eenvoudig in het brouwwater worden geroerd en het niveau in slechts enkele minuten verlagen. Natuurlijk kun je ook gefilterd water kopen, maar weet wat je bron is!

201906_chloorfenol_2
Waterslangen
Veel thuisbrouwers hebben een tuinslang in de achtertuin gebruikt voor het leveren van brouwwater. Je weet wel, de oude groene die al jaren niet is opgerold? Het water dat voor je brouwketel bestemd is via je tuinslang, kan vinyl- en fenolische aroma's oppikken, die kunnen worden waargenomen in het afgewerkte bier.
Oplossing: Als je de kraan voor buitengebruik gebruikt, kies dan voor een witte RV-slang of andere voedselveilige slang. Het is mogelijk dat je een adapter moet hebben die bij je tuinkraan past.

Bacteriële besmetting
Bacteriële contaminanten produceren allerlei soorten bijsmaken. Chloorfenol is er een van. Vervuiling door ongewenste bacteriën kan op elk moment in het brouw / vergistingsproces na het koken worden geïntroduceerd.
Oplossing: Als je vermoedt dat je chloorfenol-probleem te wijten is aan verontreiniging, moet je je schoonmaakpraktijken controleren. Zorg ervoor dat alle apparatuur grondig is gereinigd van vuil en vervolgens is ontsmet als het op enig moment na het koken met het bier in contact komt. Overweeg ook om plastic en rubberen uitrusting te vervangen die bacteriën in krassen en scheuren kan herbergen.

Conclusie
Preventie is de naam van het spel met chloorfenol: zodra dit bestanddeel je bier raakt, kun je er niets meer aan doen.
Natuurlijk heb je altijd opties om te proberen het te verdoezelen via blending, toevoegingen of andere smaakinfuusopties.

Drew Beechum
Bron: American Homebrewers Association
Vertaald en bewerkt door Frits Haen
Terug naar overzicht