REISVERSLAG
Tour des Trappistes. Al enkele jaren had ik het voornemen om een tour langs enkele Trappistenbrouwerijen te ondernemen. Door allerlei omstandig-heden is er telkens niks van terechtgekomen. Jongstleden 20 t/m 23 maart was het eindelijk zover. Ik had een routeplan gemaakt om 5 brouwerijen te bezoeken, met mijn vrouw in onze camper en samen met 2 vrienden en hun partners in hun campers. Voordeel van een camper is dat je kunt gaan en staan waar je wilt en altijd in de buurt van de brouwerij kunt overnachten. Nadeel is, je kunt maar beperkt aantal van je favoriete bieren proeven. Van de 7 Trappisten-brouwerijen die er in Nederland en België zijn, heb ik er 5 uitgekozen. Zundert heb ik overgeslagen, omdat ik i.v.m. de voorbereiding van het kloonbier van het ONK-2024 in oktober al een bezoek aan die brouwerij heb gebracht en Rochefort lieten we links liggen omdat de monniken daar geen proeflokaal of kloosterwinkel hebben.
Westmalle Dus woensdag de 20e naar Westmalle vertrokken en om 12.00 uur zaten we al in Café Trappisten aan een overheerlijke Dubbel of Tripel. Er stond zelfs een mengsel van de Dubbel en Tripel op de kaart. Omdat je de brouwerij zelf niet kunt bezoeken, beschikt Café Trappisten over een filmzaal, alwaar je op verzoek een informatieve presentatie over het klooster en brouwerij kunt bekijken. Rond het klooster kun je een mooie wandeling maken en in de kloosterwinkel kun je onder andere heerlijke Trappistenkaas kopen.
Westvleteren Op naar Westvleteren, een reis van 175 km. Rond 16.30 uur arriveerden we “In de Vrede”, het proeflokaal van de Sint-Sixtusabdij in Vleteren. Na eerst het “Claustrum” bezocht te hebben, de ruimte waar de ontstaansgeschiedenis en de brouwactiviteiten van de paters werden tentoongesteld, zochten we een heerlijk plekje in de middagzon op. Het terras was voor een “gewone” woensdag best wel druk bezet. De Westvleteren-12 smaakte goddelijk, zeker in combinatie met de overheerlijke Trappistenkaas en de bitterballen van La Trappe. Onlangs heb ik nog met een klein groepje Roerstokkers de wereldkampioen 2023 van de World Beer Awards in Londen mogen proeven. Die kampioen was de Boschdal Quadrupel van onze ex-clubkampioen Wim van den Kieboom uit Prinsenbeek. Voorwaar een prestatie. Om 18.00 uur vertrokken we naar de camperplaats in het nabijgelegen Ieper. Onderweg rondom Poperinge hebben we vele hopvelden gezien vol met hopstaken, die helaas nog niet begroeid waren. In Ieper hebben we om 20.00 uur onder de Menenpoort de “Last Post” bezocht. Dit is een indrukwekkende herdenking van de vele slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog vielen en die al sinds 1928 dagelijks plaatsvindt. In het mooie centrum van Ieper bij een hapje eten, toch nog even een paar Westmalle weggewerkt. Je slaapt er als een roos van.
Chimay De volgende ochtend op naar Chimay. Onderweg naar Chimay hebben we, om onze echtgenoten te laten zien dat we echt niet alleen voor het bier gingen, enkele scheepsliften bezocht. Hier worden in het Canal du Centre bij Strépy de schepen niet via sluizen naar een hoger gelegen deel van het kanaal “gesluisd”, maar wordt het schip in een groot bassin gevaren waarna dit zelfde bassin naar 75 meter hoogte wordt getild. Bij de andere scheepslift werd de bak via treinrails naar boven getrokken en dan vaart ook daar het schip weer verder. Na onze stop bij de scheepsliften door naar Chimay. Aan de late kant arriveerden we bij het Experience-center van de abdij van Scourmont. Ook hier zijn de brouwerij en het klooster niet te bezoeken. In dit café/restaurant is d.m.v. een uitgebreide tentoonstelling op interactieve wijze de brouwerij te bezoeken. Ook de winkel is daar gevestigd waar al het lekkers te verkrijgen is, het lijkt veel op een souvenirwinkel in een toeristenstad. Het geheel deed mij een beetje denken aan een sprookje uit het verleden, waar een streek genaamd Luilekkerland in voorkwam. Hier natuurlijk Chimay-kaas met de Chimay-Blue, Rouge en een zware blonde Chimay-150 van 10% geproefd. Effe genieten. Bij sluiting van het café om 18.00 uur vertrokken we naar de camperplaats in het centrum van het mooie stadje Chimay. Als zuinige Nederlanders hadden we geluk, want de machine waar je de overnachtingskosten moet afrekenen, was stuk! In een leuk restaurant nog wat geproefd en daarna nog in een bomvolle Karaoke-bar geweest. Kortom een gezellige avond.
Orval De volgende morgen ging de reis naar Orval. Een reis van zo’n 125 km, die grotendeels over Franse wegen voerde, dit om een beetje binnendoor te rijden. De abdij Notre-Dame d’Orval ligt in een mooi dal. Dit was de 3e dag al dat we voor de tijd van het jaar prachtig weer hadden (ca. 16º). Dit kwam heel goed uit, want er is uitsluitend een bezoek/rondleiding aan de ruïnes van het voormalige abdijcomplex mogelijk. Een prachtige wandeling door de tuinen en met een kunsttentoonstelling in de gewelfkelders onder het complex. In de kloosterwinkel hebben we enkele kilo’s kaas gekocht, maar bier hebben we hier niet gekocht. In het proeflokaal toch een poging gewaagd, maar de proevers konden de Orval niet echt waarderen. Dus hier hebben we alleen van de lunch genoten. Omdat we de volgende dag al om 11.00 uur bij La Trappe een rondleiding hadden geboekt en de afstand erheen nog zeker 225 km was, zijn we die middag nog vertrokken om alvast een flink stuk te overbruggen. De overnachting was op de camperplaats in Ittervoort. Na 3 dagen mooi weer in België kwamen we Nederland weer binnen en werden we ontvangen met regen en een drukke snelweg. De rest van de avond was het ook regen. Er zat niks anders op dan te beginnen aan mijn meegenomen blonde biertjes en hapjes met o.a. Westmalle-kaas.
La Trappe Om 10.30 uur aankomst in Berkel-Enschot. Eerst effe een bakkie koffie in de camper. Om 11.00 uur ontvangst bij La Trappe. Toon Gloudemans, de rondleider, stond al in de deuropening van het proeflokaal op ons te wachten. In de ruimte naast het proeflokaal werd een informatieve video getoond van een half uur. De excursie was Engelstalig, want de andere (Nederlandstalige) excursies waren helaas volgeboekt. Onze rondleider Toon deed de rondleiding op een zeer luchtige vermakelijke manier en in emigranten-Engels. Bij aanvang zag ik dat “onze” Danny bij het proeflokaal aankwam. Danny Linnenbank is inmiddels een zogenaamde “ril-ler” bij La Trappe (Rondleider-In-opLeiding). De rondleiding was uitstekend. Oppervlakkig, niet te diepgaand en het hele brouwproces omvattend, inclusief bezichtiging van de opslag met de houten barrels voor de oak-aged versies en de bottelruimte. Bij de rondleiding hoorde natuurlijk ook groot glas van je favoriete bier. In de Schaapskooi, het proeflokaal, was het een drukte van jewelste, omdat op die zaterdag de laatste Oak-Aged Batch 50 afgehaald kon worden. Als zoete broodjes vlogen de dozen met een inhoud van 6 verpakte flessen van 37,5 cl á €15,50 over de toonbank. Uiteraard hebben wij ook het nodige ingeslagen, zeker omdat de mooi verpakte bieren ideaal zijn om een bier-minnend medemens cadeau te doen. Vermeldenswaardig is dat men bij het bezoek aan La Trappe, in tegenstelling tot de andere kloosters, wel iets van de brouwerij en het klooster laat zien, echter de hele tour geeft toch een mooi beeld van het kloosterleven van de Cisterciënserorde van de Stricte Observantie. Vermoeid maar erg tevreden reden we na 4 dagen en ruim 1.000 km “in de benen” huiswaarts. Een trip om zeker nogmaals met echte bierliefhebbers te maken. Mochten er Roerstokleden met een camper zijn, die ook deze trip b.v. dit najaar of in het voorjaar van 2025 willen maken? Route en info zijn bij ondergetekende te verkrijgen en ik wil heel graag met mijn echtgenote als reisleider met jullie meereizen (max. 5 campers).
Jan van den Hoogen
|