Terug naar overzicht

Brouw Beviale

januari 2024
Door: Huub Soemers

BRAU BEVIALE 2023

Bezoek 28 november 2023

202401_Beviale_1
Eind november van het vorig jaar bezochten Gerrie Hage en ondergetekende weer eens deze jaarlijkse vakbeurs voor bierbrouwers in Neurenberg. Vier jaar geleden waren we daar ook al een keer geweest en dat bezoek was ons erg goed bevallen. Maandagmorgen vroeg vertrokken we vanuit Tilburg en mede vanwege de regen en sneeuwbuien onderweg kwamen we pas laat op de middag in Neurenberg aan. Helaas te laat om nog een biertje te gaan drinken in het mooie oude centrum van de stad. Dus in de buurt maar even de lokale Chinees bezocht waar ze gelukkig ook een heerlijk Weissbier van de tap hadden. Daarna redelijk vroeg naar bed, want er wachtte ons dinsdag een lange en drukke dag. Na een licht ontbijtje en een rit per stadsbus en U-Bahn arriveerden we rond half tien al bij de Neurenberg Messe. Een gigantisch hallencomplex zoals de Jaarbeurs in Utrecht. Bij binnenkomst zagen we tot onze verbazing al redelijk veel beursbezoekers en standhouders samen een biertje drinken. De beurs is eigenlijk niet bedoeld voor hobbybrouwers maar vergeleken met ons vorige bezoek in 2019 waren er nu veel meer leveranciers van thuisbrouw-artikelen aanwezig. Onze trouwe adverteerder Brouwland stond er werkelijk schitterend bij, dit in tegenstelling tot sommige van hun concullega’s die maar een ‘zielig’ kraampje bemanden.
Uiteraard kwamen we gedurende de dag natuurlijk ook weer een aantal bekenden mensen tegen, waaronder Roerstokleden Marc Vriens, Frank Geerts en oud hoofredacteur van PINT Jos Brouwer. Het viel ons trouwens ook op dat er wel heel erg veel  Nederlanders rondliepen op deze beurs.

Fermzilla/Ferminator

202401_Beviale_2
Bij de interessante stand van Brewolution uit Denenmarken liepen we tegen een nieuw apparaat aan, wat vooral goed nieuws is voor de bezitters van een Fermzilla en Ferminator. De Fermzilla is een compact conisch gistingsvat dat thuisbrouwers een grote mate van controle in handen geeft. Dankzij de transparante wand, vervaardigd uit hoogwaardige PET, kan de brouwer te allen tijde volgen wat er in het gistvat gebeurt: Vergisten onder druk, klaren en aftappen van gist in één vat.
De Ferminator is een uit Sundolitt (soort piepschuim) vervaardigde gistingskamer, waarvan je de inhoud door aanschaf van uitbreidings-elementen met telkens 25 centimeter kunt verhogen. Het apparaat zorgt d.m.v. een ingebouwde koel & verwarmingsunit voor een vergisting op een nauwkeurige en stabiele temperatuur. Bij kamertemperatuur. (20° Celsius) kan de Ferminator de temperatuur verlagen naar ‘nul’ graden en verhogen naar plus 50 graden Celsius. Sinds kort is er een uitbreiding van dit ingenieuze systeem op de markt in de vorm van het Ferminator ‘Plug & Pour’ biertapsysteem, waarmee je de Ferminator redelijk simpel kunt ombouwen naar een tapbiersysteem met 1, 2 of zelfs 3 tapkranen. Het grote voordeel zit hem in het feit dat zowel de hoofdgisting, nagisting als het tappen van het bier vanuit hetzelfde kunststof vergistingsvat (de Ferminator) plaatsvindt. Dus veel minder kans op oxidatie. Je plaats de Fermzilla in de Ferminator en laat het bier daarin vergisten en nagisten. Ook kun je in de Fermzilla je bier onder druk (max. 2,4 bar) laten vergisten en de oude gistlaag aflaten in een doorzichtig kunststof reservoir. Als het bier klaar is kun je het vat van de Fermzilla aansluiten op de koolzuurcilinder en Ferminator ‘Plug & Pour’ tapinstallatie. En dan rechtstreeks vanuit hetzelfde vat je bier(en) tappen.
Ook kun je RVS-vaatjes gebruiken. Er is zelfs plaats voor maar liefst drie Cornelius soda kegs van 18 liter. Bij het ‘Plug & Pour’ systeem zijn alle onderdelen inbegrepen om de ombouw te verwezenlijken. Ook aan de bezitters van de wat grotere Fermzilla van 55 of 60 liter is gedacht! Die kunnen zoals gezegd losse ‘expansion-elementen’ kopen om de Ferminator nog hoger te maken, zodat ook de grotere Ferminators geplaatst kunnen worden. Uit alles blijkt dat de mensen achter Brewolution zeer goed over alle dingen
202401_Beviale_3
hebben nagedacht. Neem zelf maar eens een kijkje op hun website www.brewolution.com. Daar vind je bijvoorbeeld ook hun Graviator, een SG-meter voor in jouw gistvat die je draadloos kunt opladen, zonder deze uit elkaar te hoeven halen. Hiermee voorkom je vervelende lekkages. Kortom, innovatieve mensen daar bij Brewolution!

Tank Volli 30 liter
Bij de stand van Brau-Partner vonden we ook een heel interessant RVS vat waarin je het bier kunt laten vergisten en van waaruit je hetzelfde bier ook kunt tappen. Ook bij Brau-Partner vindt men blijkbaar dat je uit oogpunt van oxidatie voorkomen zo min mogelijk met je bier moet ‘rommelen’. Het vat ziet er schitterend uit, en is op en top afgewerkt met Tri-clamp koppelingen en sanitair uitgevoerde vlinderklep, stijgbuis en benodigde CO2-manometer. Hier hangt natuurlijk wel een behoorlijk prijskaartje aan van 399 euro, maar dan heb je ook een schitterend gist/tapvat (zie foto). Voor meer informatie kun je even kijken op hun website www.braupartner.de.

Huub Soemers

Terug naar overzicht