Terug naar overzicht

Bokaal dubbel van Brouwerij Noordt

december 2023
Door: anoniem

Bokaal Dubbel van brouwerij Noordt

Bij Brouwerij Noordt in Rotterdam schuwen ze het experiment niet. Prominent voorbeeld is het LagerLabexperiment, resulterend in een serie koud vergiste bieren. Experimenteren is voor thuisbrouwers een stuk lastiger dan voor een daartoe goed uitgeruste brouwerij. Om toch een mooi thuisbrouw-experiment mee te geven heeft Peter Rouwen, hoofd brouwzaken van brouwerij Noordt, een van de bieren uit het LagerLab- experiment - de Bokaal
Dubbel- uitgezocht en voor de receptenestafette aangepast aan thuisbrouwapparatuur.

Peter Rouwen.
Het is 2015, en een hyper gemotiveerde Peter Rouwen neemt vriend en zakenpartner Aldert Weitering mee op een waanzinnig avontuur. Brouwerij Noordt ziet het levenslicht, in een voormalige brandweerkazerne in Rotterdam-Noord. Rouwen pakt de zaken zorgvuldig aan: Hij volgt in België een deeltijdopleiding Brouwerij-technologie, terwijl| Aldert zich afvraagt waar hij in vredesnaam aan begonnen is. Wel heeft hij een rotsvast vertrouwen in perfectionist Rouwen. Noordt is een van de eerste Nederlandse brouwerijen die een volledig in China vervaardigde brouwerij installeert. De
bieren vallen op door hun consistente foutloosheid. Rouwen krijgt al snel erkenning. In 2018 wordt hij 'Bierman van het jaar’ (Bier magazine) en krijgt hij de Rotterdamse ondernemersprijs (Ketelbinkie). Met biercompanen Fer Kok (De Prael) en Henri Reuchlin (STIBON) sticht hij de Lentiz brouwopleiding. In Rotterdam en omstreken wordt brouwerij Noordt een begrip.

Laboratorium.
Rouwen en zijn team schuwen het experiment niet, en leggen zich van lieverlee toe op ondergistend brouwen. Rouwen: "Wat als een rood bloedlichaampje door onze aderen stroomt is kwaliteit, een moeilijk maar definieerbaar woord dat ons veel kopzorgen en frustraties heeft gekost. We kunnen nu concluderen dat we op de goede weg zijn en dat veel op orde is, maar dat er altijd ruimte is voor verbetering. Met zelf ontwikkelde controleprogramma's en een steeds beter uitgerust laboratorium maken we geweldige stappen waar we evenveel van genieten. Dit kun je in de verste verte niet alleen, en de Noordt-familie wordt dan ook met de dag hechter. Blijft bijzonder om te ervaren. "Ik ben dankbaar dat ik dit avontuur mag beleven met deze heerlijke mensen!"

Lagerlab-experiment.
Peter Rouwen licht zijn gekozen en, speciaal voor Brouw! magazine aangepaste, recept toe: "In onze brouwerij staat bier in zijn puurste vorm centraal. Wij focussen op pure smaken, zonder dat we denken dat we de wijsheid in pacht hebben, We geloven dat pure smaken het best kunnen worden verkregen door zo koud mogelijk te fermenteren. Die methode ken je natuurlijk van onder andere de pilsener bieren: Cleane bieren, waarbij de smaken vooral komen van de natuurlijke grondstoffen. Peter vervolgt; 'Een van de dingen waar Brouwerij, Noordt bekend om staat is precies de serie koud vergiste bieren in vrijwel alle biertypen: de LagerLab-serie. Om een mooi thuisbrouw-experiment mee te geven heb ik een van de bieren uit het LagerLab-experiment uitgelicht en aangepast aan thuisbrouwapparatuur. "Het oer-Belgische dubbel is een schoolvoorbeeld van hooggegiste brouwtraditie.
Dit biertype werd in de jaren dertig ontwikkeld en traditioneel vereen-zelvigd met trappistenbier. Ik was zelf benieuwd te kijken wat er gebeurde als je het bier met nauwelijks esters of fruitige aroma's brouwde. In veel van de (met name) Belgische gistculturen komt tijdens het fermentatieproces banaan vrij, soms in forse hoeveelheden. Ik zou hier een boek over kunnen schrijven hoe dat ontstaat en hoe het werkt, maar dit lijkt mij het artikel er niet voor.

Onder druk fermenteren.
In een professionele brouwerij heb je veel apparatuur tot je beschikking en behoort experimenteren meer tot de mogelijkheden dan thuis, zeker als het over ondergisting gaat. Maar Peter Rouwen zou Peter Rouwen niet zijn als hij hier geen oplossing voor wist te bedenken. Rouwen: "Er is éen ding dat thuisbrouwen niet of nauwelijks toelaat, en dat is onder druk fermenteren. Daar heb ik een weg omheen verzonnen met deze gist en de geadviseerde vergistingstemperatuur, die in dit jaargetijde makkelijk te behouden is, kom je tot een verrassend en smakelijk resultaat. Ik ben dan ook benieuwd naar de resultaten! Het recept dat je hier vindt is het originele recept dat wij gebrouwen hebben in ons LagerLab-experiment. Het is gegenereerd in de Brewfather-app - vul daar de gegevens zelf in. Succes en veel plezier!"

BRON: Brouwmagazine nr.24; Geschreven door Rick Kempen.
RECEPT: Zie recept van de maand.

202312_Brouwerij_Noordt_recept

Terug naar overzicht