4 artikelen uit het clubblad van Maart 2023
Terug naar overzicht | |
Over esters gesproken |
maart 2023 |
Door: Fons Michielsen | |
OVER ESTERS GESPROKEN . . . Laatst probeerde ik een Gouden Carolus Imperial Dark te klonen. Zoals dat gaat: na veel speurwerk een recept gevonden op internet, bier gemaakt, gebotteld, gerijpt en toen: vergelijken met De Enige Echte. En zoals altijd: niet hetzelfde. Nou ja, ik had wel een mooi bier gemaakt maar er was wel een duidelijk verschil: mijn bier was schoner of saaier, hoe je het wilt noemen. Ik dacht (voor zover ik er verstand van heb): ik heb minder esters in mijn bier. Ik had mooi vergist op 18,5 ⁰C en dat ging prima. Maar de volgende keer zoek ik de 21 ⁰C op, want volgens mij krijg je dan meer esters en zou ik meer in de buurt moeten komen. Dus toen ik een artikeltje kreeg aangereikt uit Brew Your Own over esters dacht ik: misschien een leuk onderwerp. Niet heel diepgravend, maar och, mooi verhaaltje. Het is van Dave Green. Esters . . . soms jaag je als amateurbrouwer op esters in je bier. Misschien wil je meer bananengeur halen uit je gist voor Beiers tarwebier of meer perzikaroma uit je Conan gist die je laatst gebruikte in je NEIPA. Beide aroma’s vallen in de familie van de esters. De meeste esters in bier worden gemaakt door de gist en geven een fruitaroma of bloemengeur. Voor sommige biertypen is dat uitstekend, maar je wilt vast geen bananengeur of perzikgeur in je Münchener helles. Laten we daarom eens naar esters gaan kijken en hoe je esters in je bier kunt beheersen. Even wat chemie Esters en gistkeuze Esters en fermentatie-omstandigheden Esters en samenstelling van je wort Dave Green |
|
Terug naar overzicht |
Juicy Bits Indian Pale Ale |
maart 2023 |
Door: Huub Soemers | |
RECEPT VAN DE MAAND Juicy Bits Indian Pale Ale. Recept voor 19 liter Granen 4.2 gram Mosaic 13.1% First Wort hopping (FWH). 4.2 gram Citra 12.5% bij FWH. 4.2 gram El Dorado 14.8% bij FWH. 5.7 gram Mosaic 13.1% bij 40 minuten whirlpool. 5.7 gram Citra 12.5% bij 40 minuten whirlpool. 5.7 gram El Dorado 14.8% bij 40 minuten whirlpool. 12.8 gram Mosaic 13.1% bij 30 minuten whirlpool. 12.8 gram Citra 12.5% bij 30 minuten whirlpool. 12.8 gram El Dorado 14.8% bij 30 minuten whirlpool. 17 gram Mosaic 13.1% bij 20 minuten (einde whirlpool). 17 gram Citra 12.5% bij 20 minuten (einde whirlpool). 17 gram El Dorado 14.8% bij 20 minuten (einde whirlpool). 18.4 gram Mosaic 13.1% dry hop gedurende 8 dagen, bij SG van 1.020–1.022. 18.4 gram Citra 12.5% dry hop gedurende 8 dagen, bij SG van 1.020–1.022. 18.4 gram El Dorado 14.8% dry hop gedurende 8 dagen, bij SG van 1.020–1.022. 28 gram Mosaic 13.1% dry hop geurende 4 dagen. 28 gram Citra 12.5% dry hop geurende 4 dagen. 28 gram El Dorado 14.8% dry hop geurende 4 dagen. Gistsoort Waterbehandeling Werkwijze Proost! Geschreven door Neil Fisher, vertaald en bewerkt door Huub Soemers. |
|
Terug naar overzicht |
Lustrum tripel |
maart 2023 |
Door: Christian Bertens | |
LUSTRUMBIER Hop: 0 min 30 min vlam uit IBU: 65 Maisschwater: 11 liter Maisschema: Koken: Gist: Mangrove Jack M31 Dryhop: Mosaic 5gr en Wakatu 5gr |
|
Terug naar overzicht |
Gedroogde gist |
maart 2023 |
Door: Jacques Bertens | |
BERTENS BLIK IN DE BROUWKETEL Gedroogde gist Wat is gedroogde gist? Is gedroogde gist gelijkwaardig aan vloeibare gist? Is het maken van een giststarter nodig bij gedroogde gist? Hoe bepaal je de hoeveelheid benodigde gedroogde gist? Hoe lang kun je gedroogde gist bewaren? Dosering per zakje of per gram? Is het nodig om gedroogde gist te hydrateren? Hoe bepaal ik welke gist ik het beste kan gebruiken? Welke korrelgist is equivalent met vloeibare gist, en van welke brouwerij komt de gist? Hoe is de schrijver van dit artikel tot genoemde percentages meer of minder gist gekomen? Jacques Bertens |
|
Terug naar overzicht |