5 artikelen uit het clubblad van September 2022
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Uitslag Roerstok clubkampioenschap 2021-2022 |
september 2022 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Gerrie Hage | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Uitslag Roerstok clubkampioenschap 2021-2022
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Theo Stapels Trofee |
september 2022 |
Door: Gerrie Hage | |
2021-2022 winnaar Frans van Loon met een Meibok 2022-2023 winnaar Huub Soemers met een Blond |
|
Terug naar overzicht |
Waarom het koken van wort zo nuttig is |
september 2022 |
Door: Fons Michielsen | |
Waarom koken van wort zo nuttig is Er valt veel te zeggen over bierbereiding en dat gebeurt ook. Vaak zijn het ingewikkelde verhalen die niet altijd goed te lezen zijn of die voor jou niet zo interessant zijn. Daarom is het een verademing om eens iets te lezen over een heel nuttig en eenvoudig onderwerp: koken van wort. Dave Green schreef onlangs in Brew Your Own een heerlijk kort stukje over het nut van koken. Het is absoluut niet nodig om het wort te koken voordat je het gaat vergisten. Maar het heeft wel heel veel voordelen: je steriliseert het wort, je begin s.g. wordt hoger, je haalt bitterheid uit de hop, er ontstaan allerlei aroma’s en je raakt dimethylsulfide (DMS) kwijt. Steriliseren van het wort Begin s.g. Hop Ontwikkeling van aroma Ontsnappen van DMS Kooktips (het lijkt wel een receptenboek!)
Vertaald en bewerkt door Fons Michielsen |
|
Terug naar overzicht |
Separators voor craft brouwers |
september 2022 |
Door: Jacques Bertens | |
SEPARATORS VOOR CRAFTBROUWERS Goes Conference Waarom? Hard Draaien Hier een filmpje van een concurrent. https://www.youtube.com/watch?v=19U5-uwjkK8 Momenten Jacques Bertens |
|
Terug naar overzicht |
Open vergisting zoals ik dat doe |
september 2022 |
Door: Jacques Bertens | |
Open vergisting zoals ik dat doe Al een tijdje vergist ik gedurende de eerste tijd van de vergisting mijn brouwsels zonder waterslot op mijn CCT. Dat kan ik dankzij mijn BrewBrain Float, maar als je een iSpindel hebt kan dat ook. Met deze meetinstrumenten kun je de vergisting mooi volgen. Via een grafiek kun je zien dat de vergisting start en ook hoe snel het SG daalt. Heel handig dus om de vergisting in de gaten te houden, zonder steeds het vat te openen en monsters te nemen. Maar ook handig voor het bepalen wanneer de hoofdgisting minder wordt. Zodra ik dat zie, zet ik een waterslot op mijn CCT. Open vergisting op commerciële schaal. Open vergisting op grote schaal heeft ook nadelen. Het gevormde koolzuur moet worden afgevoerd zonder de ramen van de vergistings ruimte te open. Het infectie duveltje ligt immers altijd op de loer en het verspreiden van geur is een nadeel in een woonomgeving. Verder wordt er veel minder koolzuur in het bier opgenomen dan bij een gesloten vergisting onder druk. Dit betekent, dat er meer koolzuur gevoegd moet worden bij het bottelen van het bier als er geen hergisting op de fles plaatsvindt. RVS is tegenwoordig de norm.
Voor- en nadelen onder druk vergisten
Je maakt zelf de keuze Jacques Bertens |
|
Terug naar overzicht |