3 artikelen uit het clubblad van Oktober 2020
Terug naar overzicht | |
Brewfather, moderne brouwsoftware |
oktober 2020 |
Door: Jacques Bertens | |
Brewfather, moderne brouwsoftware Brouwsoftware is een geweldige hulp bij het brouwen van bier. Al heel wat jaren gebruik ik met veel plezier dergelijke software. Het maakt dat je alles veel beter kunt sturen. Voorwaarde is dat de gegevens van jouw installatie én jouw manier van werken goed verwerkt zijn in de instellingen van de software. Dat zul je zelf moeten doen, maar erg moeilijk is dat niet. Het is een kwestie van meten en inschatten. Als blijkt dat het SG en volume van je brouwsels sterk afwijkt. zal je de inschattingen van de verliezen die je hebt met jouw installatie en werkwijze moeten bijstellen. Overstap Mijn oude mobiel ging stuk. Dat was een geluk bij een ongeluk. De nieuwe mobiel die ik gekocht heb heeft een groter scherm, meer geheugen en is veel sneller dan mijn oude mobiel. Ik ging op zoek naar brouwsoftware die zowel goed op een mobiel als op een desktop werkt. Via het forum Hobbybrouwen werd mij Brewfather aanbevolen. Zelf had ik eerst een voorkeur voor BeerSmith omdat dit programma grafisch er net wat beter uitziet. Bij BeerSmith moet je een app aanschaffen voor je mobiel en moet je ook nog een keer betalen voor het gebruik van het programma op je computer. Het gaat om twee verschillende programma’s die er wel ongeveer hetzelfde uitzien. Maar toen ik ontdekte dat de recepten gemaakt op je mobiel niet dezelfde zijn als de recepten op je computer was de keuze snel gemaakt. Ik wilde namelijk optimale synchronisatie en af van het steeds overzetten van bestanden. Bij Brewfather heb je het probleem van overzetten van bestanden niet. Dit komt doordat alles in de cloud staat. Anders gezegd: je slaat niets op op een lokale schijf. Het voordeel hiervan is dat je overal ter wereld bij je recepten kunt komen als er verbinding is met internet. Een ander voordeel is dat er regelmatig backups gemaakt worden van de bestanden door de hoster van de software. De kans dat je recepten kwijt raakt door een crash van je computer is er niet. Thomas zag in dat het aantal gebruikers groter is als het programma meertalig is. Een Nederlandse hobbybrouwer die op het forum Hobbybrouwen.nl schuil gaat achter de forumnaam ErwinBrouwt heeft enthousiast de vertaling van het Engels naar het Nederlands gemaakt. Sinds een aantal weken is deze versie beschikbaar. Als je ergens in het programma een foute vertaling ziet kun je dat doorgeven aan Erwin. Opzet programma Invoeren nieuwe grondstoffen Een optie die het programma biedt is alle grondstoffen en hoeveelheden die je in huis hebt in te voeren. Bij het maken van een recept kun je dan meteen zien dat je alles in huis hebt dan wel dat je nog wat moet bestellen. Natuurlijk kun je het recept ook aanpassen. Niet alleen veel moutsoorten maar ook veel hopsoorten, gisten en andere grondstoffen kent het programma. Zo staan bij de gisten tal van gistleveranciers waarvan ik nog nooit gehoord had. De database met grondstoffen wordt continu geactualiseerd. . Ondanks de enorme hoeveelheid grondstoffen kan het voorkomen dat een grondstof niet in de database staat. Het invoeren van een nieuwe grondstof gaat ook eenvoudig. Je typt de naam en de gegevens van de grondstof in. Volgens klik je op de knop “Toevoegen” . Hoeveelheid gist Lallemand adviseert zelfs bij de kveik gist Voss om niet te hydrateren omdat dit een beter resultaat geeft. Mijn advies is de hoeveelheid gist aan te houden die het programma berekent voor gehydrateerde gist zonder de gist te daadwerkelijk te hydrateren (waarom zou je overbodige stappen uitvoeren). Als je de hoeveelheid gist gebruikt die berekend wordt voor niet-gehydrateerde gist geef je te veel gist wat kan leiden tot een leeg bier (weinig body). Aanpassen brouwwater Brouwen Een gemis vind ik dat je niet standaard refractometingen kunt invoeren tijdens het brouwen die dan meteen omgerekend worden in SG-waarden. Aan de hand van die waarden kun je de omzetting van het zetmeel in de gaten houden. Daar zou zelfs een grafiek van gemaakt kunnen worden gemaakt door het programma. Je krijgt dan inzichtelijk of een bepaald maischschema zorgt voor een snellere omzetting en of verlenging van de maischtijd gewenst is. Nu moet je de refractometer tool openen voor het omrekenen van Brix-waarden in SG-waarden. Dat kan veel makkelijker. Verder zou het handig zijn indien je de refractometerwaarden tijdens het maischen op eenzelfde wijze als temperatuur, pH en SG kunt invoeren tijdens de vergisting. Bij de vergisting is dat echt heel erg netjes. Je kun ook een koppeling maken met een TILT-hydrometer, iSpindel of Plato waterslot. Het volgen van de vergisting is een groot pluspunt van deze software. Het instellen van de hoeveelheid bottelsuiker vind ik niet zo handig. Aan de hand van de stijl en de hoeveelheid bier berekent het programma de hoeveelheid suiker. Ik vind het fijn om dit zelf in te kunnen stellen. Soms wil ik minder suiker toevoegen omdat ik dat prettiger vind of omdat ik rekening wil houden met een beperkte hop creep. Het importeren van mijn recepten vanuit BrouwVisie verloopt vlotjes door gebruik te maken van BeerXML. Het ziet er allemaal erg goed uit. Zo goed dat ik de overstap gedaan heb en nu een premium account heb tegen betaling van 19$ per jaar. Dit bedrag is het programma wel waard. Er wordt hard aan gewerkt om het steeds beter te maken. Het feit dat het nu ook Nederlandstalig is, is daar een mooi voorbeeld van.
|
|
Terug naar overzicht |
Filter, koeler en beluchter in één apparaat |
oktober 2020 |
Door: Huub Soemers | |
FILTER, KOELER EN BELUCHTER IN EEN APPARAAT Toen ik op aanraden van mijn vrouw met mijn brouwerij eenmaal uit de keuken was vertrokken, vond ik het moeilijk om 20 tot 40 liter wort op de ideale gistingstemperatuur te krijgen. Bovendien vergat ik na een lange brouwdag vaak mijn zuurstoffles klaar te zetten en haatte ik het om alle verschillende onderdelen afzonderlijk te reinigen en te ontsmetten. Ik heb in een vroeg stadium geïnvesteerd in een goede kwaliteit plaatkoeler (Blichmann Therminator™) om te proberen een efficiënte koeling te bereiken. De doorstroming ervan werd echter ernstig belemmerd door de hoeveelheid warme trub onderin mijn brouwketel, ondanks het feit dat een krachtige pomp het er doorheen probeerde te drukken. Het plaatsen van een inline trub-filter leek het antwoord, maar zelfs de beste versie die ik tegenkwam (Brewers Hardware's Wort Strainer) was nog steeds ongeveer halverwege het koelproces verstopt. Iets in mijn proces moest worden aangepast omdat ik wist dat ik niet de enige was die een platenkoeler gebruikte. Ik had mijn oplossing, nu moest ik nog een manier vinden om het allemaal samen te voegen in een enkele unit, zodat het einde van het brouwproces wat praktischer werd. Mijn “Worterator” zorgt ervoor dat alle laatste stappen van het brouwproces op een handige wijze verlopen, zodat het koelen, beluchten, reiniging en steriel maken van het wort vlekkeloos verloopt. Materialen: Schoonmaken: Op het einde van het brouwproces sluit ik gewoon de watertoevoer aan op de wort uitgang van de koeler en spoel alles zeer grondig door. Vervolgens kan ik doorgaan met de reiniging van de brouwerij door de kookketel te vullen met PBW-schoonmaakmiddel en alles goed door te spoelen. Ik heb me voorgenomen om het apparaat af en toe uit elkaar te halen, omdat er zich aan de driewegklep en de filter nog steeds verontreinigingen vastklampen.
Geschreven door Ben Hamlin, vertaald en bewerkt door Huub Soemers. |
|
Terug naar overzicht |
Esters versus fenolen |
oktober 2020 |
Door: Frits Haen | |
ESTERS VERSUS FENOLEN IN BIER Wanneer je bepaalde aroma's van bier waarneemt, hoor je mensen misschien verwijzen naar 'esters' en 'fenolen'. Deze termen worden vaak verkeerd of onderling uitwisselbaar gebruikt. Het feit is dat esters en fenolen heel verschillend zijn, hoewel ze tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste oorzaken van esters en fenolen in bier. Esters Wortsamenstelling Selectie van giststammen Fenolen Ingrediënten: water en gerookte mouten Chemicaliën Gist en / of bacteriën Duncan Bryant Bron: American Homebrewers Association, vertaald en bewerkt door Frits Haen |
|
Terug naar overzicht |