5 artikelen uit het clubblad van Januari 2020
Terug naar overzicht | |
Brouwen met honing |
januari 2020 |
Door: Frits Haen | |
BROUWEN MET HONING Als mensen denken aan het brouwen van honing, denken ze aan één woord: mede. De klassieke honingwijn, het drankje van de druïden en de Vikingen, mede is het toppunt van de honingdranken. Samen met varianten zoals druiven-mede, appel-mede en gekruide mede, lijkt mede het resultaat van honinggisting. Maar wat kun je nog meer met honing doen? Bijdragen van Honing aan bier Brouwen met honing Er zijn twee manieren om met wilde gist en enzymen om te gaan. De methode die we gebruiken is brute kracht. Door honing toe te voegen aan het begin van een lange, furieuze kook zal de gist worden gedood, enzymen worden gedeactiveerd en eventuele bijenwas worden verwijderd. Het nadeel is dat de delicate smaken en aroma's van de honing verloren kunnen gaan en dat er geen resterende honingzoetheid achterblijft in het afgewerkte bier. Het andere alternatief omvat het 'thuis pasteuriseren' van de honing en het toevoegen aan het gistvat. Verwarm de oven voor op 80 °C. Plaats de honing in een gereinigde, ovenvaste steelpan. Verwarm de honing op het fornuis tot 80 °C. De honing moet af en toe worden geroerd om verbranding te voorkomen. Wanneer de honing 80 °C bereikt, bedek de pan en plaats deze in de oven. Gebruik een thermometer en houd de honing 2,5 uur in de oven op 80° C. Breng de honing vervolgens op kamertemperatuur door deze in een ijsbad te plaatsen. (Als je het honingmengsel niet precies op 80° C kunt houden, is elke temperatuur tussen 80 en 85 °C prima.) Begin met het aflezen van het soortelijk gewicht van je bierwort. Stel dat je een honingbier brouwt met een soortelijk gewicht van 1.040. Je hebt een batch van 13 liter gebrouwen bij hoge maischtemperaturen, en je wilt wat klaverhoning toevoegen. Breng negen liter water aan de kook. Meet het soortelijk gewicht van het water (dit moet 1.000 zijn bij 21 °C). Los 450 gram honing op in het water en lees nog een keer af (dit moet 1.017 tot 1.019 zijn). Gebruik dit cijfer en wat eenvoudige wiskunde om de benodigde hoeveelheid honing te schatten. Blijf honing toevoegen en metingen doen tot een waarde van 1.040 is bereikt. Afhankelijk van het soortelijk gewicht van de honing, kan het 500 tot 600 gram meer honing kosten om het beoogde soortelijk gewicht te bereiken. Wanneer de gistactiviteit op zijn hoogtepunt is, voeg dan de honing toe. De National Honey Board heeft onderzoek gedaan naar de effecten van honing op bier. Hun aanbevelingen voor hoeveelheden honing die aan een partij bier worden toegevoegd (als een percentage van het totale vergistbare vermogen) zijn: 3 tot 10 procent honing produceert een subtiele, bloemige smaak en een delicaat aroma; 11 tot 30 procent produceert een robuuste honingaroma die moet worden gecompenseerd door sterke hoparoma's, kruiden of donkerdere speciale mouten; boven de 30 procent produceert bier gedomineerd door honingaroma, dat bijna lijkt op wat middeleeuwse brouwers 'braggot' noemden. Honey Basil Ale
Stap voor stap Begin SG: 1062 Eind SG: 1012 IBU: 25 Joe en Dennis Fisher |
|
Terug naar overzicht |
Kan haver in bier mijn cholesterol verlagen |
januari 2020 |
Door: Frits Haen | |
KAN HAVER IN MIJN BIER MIJN CHOLESTEROL VERLAGEN? Moses Denny, Roanoke, Virginia vraagt: Antwoord Positieve effecten van anti-oxidanten Hoeveelheid voedingsvezels Haverbier is geen krachtpatser Ashton Lewis |
|
Terug naar overzicht |
Kostbare metalen |
januari 2020 |
Door: Frits Haen | |
KOSTBARE METALEN Stel je bent de trotse bezitter van een nieuwe wortkoeler of roestvaststalen vat. Het ziet er prima uit en maakt het brouwen gemakkelijker. Denk je dat je er over een jaar nog plezier van hebt? Terwijl je waarschijnlijk meteen ja zegt, weet je nog niet welke problemen je misschien te wachten staan. Hoewel het er onverslijtbaar uitziet kan het worden aangetast door verkeerd gebruik. Om je hiertegen te beschermen moet je kennis nemen van de verschillende metalen die bij het brouwen gebruikt worden en de manier waarop ze reageren op je bier en de verschillende schoonmaak- en desinfecteermiddelen. Aluminium Koper Brons Roestvaststaal Conclusie John Palmer |
|
Terug naar overzicht |
Planning |
januari 2020 |
Door: Jacques Bertens | |
Wat is jouw planning voor 2020? Veel mensen hebben goede voornemens als het nieuwe jaar begint en hoewel het jaar al begonnen is wil ik het hebben over de brouwvoornemens voor het jaar 2020. Die zullen voor ieder van ons anders zijn afhankelijk van het aantal jaren dat je brouwt. Als je pas begonnen bent dan ligt alles nog voor je. Ontelbare brouwvoornemens kun je dan hebben. Je hebt immers nog veel te leren en ervaring op te doen. Een tip van mij aan beginnende brouwers is: brouw zo vaak als mogelijk . Hoewel je veel kunt leren via goede boeken 😊 en door over de hobby te lezen op het internet 😊 leer je het meest door zo veel mogelijk brouwsels te brouwen. Brouwen, brouwen en brouwen is mijn advies aan hobbybrouwers die veel willen leren over het brouwproces. Bekijk elke keer of het resultaat is zoals je gedacht had en stuur bij. Bijkomend voordeel is dat je veel vrienden maakt, het bier moet immers ook gedronken worden. Veertig Jaar Te Koop Apparatuur Ter inspiratie Jacques Bertens |
|
Terug naar overzicht |
Veroudering en smaakstabiliteit |
januari 2020 |
Door: Frits Haen | |
VEROUDERING EN SMAAKSTABILITEIT VAN BIER Het onderwerp houdbaarheid van bier komt regelmatig ter sprake en de meningen hierover lopen erg uiteen. De een gooit het bier weg als de aangegeven uiterste houdbaarheidsdatum is bereikt, de ander drinkt het altijd op, onafhankelijk van de houdbaarheidsdatum, en weer een ander heeft een speciale voorkeur voor oude bieren. Oxidatie Door de oxidatie worden bitterstoffen vrij snel afgebroken. Wanneer de gistcellen afgestorven zijn komt het oxidatieproces op gang. Hogere alcoholen en vetzuren, gevormd tijdens de gisting, worden afgebroken en vormen stoffen die een typische oude smaak opleveren. De snelheid van oxidatie hangt voor een deel af van de temperatuur. Hoe hoger de bewaartemperatuur hoe sneller het proces zal plaatsvinden. Door het oxidatie proces kan het bier een porto-smaak krijgen wat in combinatie met de oorspronkelijke smaak een aardige combinatie kan opleveren. Door de oxidatie wordt de kleur roodachtig. Lichtsmaak Het bewaren van bier
|
|
Terug naar overzicht |