9 artikelen uit het clubblad van Maart 2012
Terug naar overzicht | |
Overschuimers 03-2012 |
maart 2012 |
Overschuimers |
|
Terug naar overzicht |
Op bezoek bij de thuisbrouwerij van Ollie Lem |
maart 2012 |
Door: Paul Langenberg | |
OP BEZOEK BIJ DE THUISBROUWERIJ VAN…… |
|
Terug naar overzicht |
Nogmaals oxidatie |
maart 2012 |
Door: Jacques Bertens | |
BERTENS BLIK IN DE BROUWKETEL
Alles bij elkaar gaat het om vrij eenvoudige maatregelen die je niet te veel geld kosten met uitzondering van de aanschaf van een walsenmolen. Siliconen slang is ook niet goedkoop. Echter bij InstuLabo uit Udenhout zijn ze er niet te duur mee en heb je een ruime keuze. Koop een slang met een dikkere wand om zo het knikken van de slang te voorkomen. |
|
Terug naar overzicht |
Brown porter |
maart 2012 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: anoniem | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Brown porter
Sommigen vinden het moeilijk om Brown porters te definiëren tussen de andere Britse bierstijlen. De Brown porter bevindt zich tussen de zuid-Engelse Brown ale, de milde en de robuuste porter. Het is een licht tot donker bruin bier met een ingetogen geroosterd mout karakter. Ter vergelijking, een robuuste porter heeft een meer uitgesproken geroosterd karakter en de brown porter is vaak zoeter met een karamel karakter. Zowel de brown als de robuuste porter hebben choco tonen, maar die van de brown is meer uitgesproken chocolade, die van de robuuste neigt meer naar koffie. Het begin SG van brown porter is lager dan voor een robuuste porter, maar hoger dan voor een mild of Brown ale. De balans van een brown porter is meer mout zoetheid dan hop bitterheid. Het heeft een karamel- en toastachtig karakter, vergelijkbaar met een zuidelijke Brown ale, maar meer uitgesproken. Het hop karakter is meestal erg laag, of niet aanwezig.
Eventueel, maar niet noodzakelijk kunnen er ook nog andere mouten worden toegevoegd om schuimstabiliteit of andere specifieke eigenschappen te verbeteren of een meer complex bier te creëren. Dit kan echter ook leiden tot ongewenste complexiteit, probeer te focussen op één of twee eigenschappen door het gebruik van twee of drie speciale mouten. Het gebruik van Britse mouten is aan te bevelen, voorbeelden zijn Thomas Fawcett of Simpsons, deze hebben het gewenste een rijke mout karakter. Thomas Fawcett mouten zijn in Nederland verkrijgbaar bij Van Der Kooij Jubbega (http://www.vanderkooyjubbega.nl/), en misschien/hopelijk ook bij Sjef.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |
Verbeter je brouwsels |
maart 2012 |
Door: Frits Haen | |
VERBETER JE BROUWSELS |
|
Terug naar overzicht |
Rock, rap of klassiek, wat maakt het meest dorstig? |
maart 2012 |
Rock, rap of klassiek, wat maakt het meest dorstig? |
|
Terug naar overzicht |
Het bierdieet van Dikke Willem |
maart 2012 |
Het bierdieet van Dikke Willem |
|
Terug naar overzicht |
Waarom je het zuur krijgt van bier |
maart 2012 |
Waarom je het zuur krijgt van bier |
|
Terug naar overzicht |
Gebakken zalm met tomaten-biersaus |
maart 2012 |
KOKEN MET BIER |
|
Terug naar overzicht |