6 artikelen uit het clubblad van Februari 2012

Terug naar overzicht

Overschuimers 02-2012

februari 2012

Overschuimers


Gisteren ging Pol met vriendin en een vriend een wandeling maken in de bossen bij
Moergestel. Het was geen topweer maar op het moment dat we gingen scheen een waterig
zonnetje, de wind blies ons bijna weer terug in de auto maar het bleef toch wel even droog.
Dat wil zeggen van bovenaf want op de bodem was in de natte moesson van de afgelopen
weken een redelijk uitgebreid moeras ontstaan. Met enig springen lukte het redelijk om de
voeten droog te houden dus dat viel niet tegen.
Eigenlijk was het plan om naar Zomerlust te gaan maar toen bedachten we dat het klooster
nu wel heel dichtbij was. Pol werd er zelfs van verdacht dat er in het geheel geen sprake
was van toeval en inderdaad…..dat is ook zo.
Het klooster bleek op zondag, de dag des Heren, gewoon open, nou ja, het klooster niet
zozeer alswel het proeflokaal en dat bleek gezellig druk te zijn. Pol was hier al lang niet
meer geweest en nu viel hem pas op dat de vorm van het proeflokaal van buitenaf gezien
best fraai is, het lijkt een beetje op een kerk maar dan rietgedekt en dat is best toepasselijk
in dit decor. Die kerk dan, dekken is hier eigenlijk niet de bedoeling, ook niet als ze Riet heet.
Sinds Bavaria er de scepter zwaait is het assortiment flink uitgebreid en uit de tap vloeiden
dan ook diverse bieren waaronder de door Pol zeer gewaardeerde Trappistenbock. Omdat
we met drieën waren konden we ook nog uitwisselen en kon Pol de Bocken van de schapen
proberen te scheiden, of iets preciezer, de Bock van de dubbel. Ze leken best veel op elkaar
maar de Bock is wat harder, gebrander en heeft meer schuim.
Ondertussen genoten we van bitterballen met quadrupel, helaas ontbrak volgens de ober dit
keer de quadrupel in de ballen dus het waren bitterballen met zonder bier maar dat mocht
de pret niet drukken. Ook de kazen smaakten prima en vormden een goede begeleider bij de
bieren. We keken onze ogen uit naar een gezelschap van zeer net geklede dames en heren
waarbij de heren zich onderscheidden door het dragen van blinkende zilverkleurige (of
zelfs echt zilveren) schilden en grote sjerpen. Onze nieuwsgierigheid was gewekt en
uiteindelijk vroegen we maar gewoon aan iemand uit het gezelschap wat de betekenis was
van al deze glitter en glamour. Het bleek om een handboogschuttersvereniging te gaan die
een jaarlijkse bijeenkomst hield. Pol gaat er wel vanuit, dat de leden na het nuttigen van de
stevige Trappistenbieren de boog met rust zouden laten. De boog kan immers niet altijd
gespannen zijn.
De duisternis viel al in toen wij voldaan het klooster verlieten. Geen monnik meer te zien op
het terrein. Zo kan een boswandeling toch best prettig zijn. De jeugd vindt dat vaak ook
maar zij bedoelen dan meestal het tot op comateus niveau nuttigen van kleine flesjes
alcoholische drank die onder de naam boswandeling gretig aftrek schijnt te vinden op jonge
mensen. Het schijnt het voor even Flugels te geven maar de vlucht eindigt meestal in een
die zich in het nieuwe jaar steevast in groten getale aanmelden om vervolgens na twee keer
weer op de bank te ploffen. Hun schuldgevoel over het daarna nooit meer gaan is afgekocht
door het jaarabonnement dat ze vol goede moed hadden aangeschaft. Ach ja, het valt ook
niet mee om gedisciplineerd te leven met alle verleidingen die de wereld ons biedt.
Geen wonder dat de monniken niet in proeflokaal waren, zij krijgen de discipline er wel in.
Best knap met zoveel lekker bier in de buurt.


Pol de Schuimer

Terug naar overzicht

Temperatuur gecontroleerd vergisten

februari 2012
Door: Jacques Bertens

BERTENS BLIK IN DE BROUWKETEL


Temperatuur gecontroleerd vergisten


In de vorige clubbladen heb ik tips gegeven waardoor je een grotere kans hebt om prijzen te
winnen door je meer te richten op specifieke biertypen. Dat wil zeggen andere biertypen
dan de bekende Belgische biertypen. Zo heb ik gewezen op de Engelse biertypen. Eigenlijk
had ik aangekondigd verder in te gaan op de pale ale bieren en de biertypen die daaraan
verbonden zijn. Dat doe ik nog even niet omdat ik het boek Pale Ale van Terry Foster nog
niet helemaal doorgelezen heb. Dat komt dus nog. In plaats daarvan wil ik stil staan bij een
andere factor die belangrijk is voor het winnen van prijzen bij het ONK: het beheersen van
de vergistingstemperatuur.

Temperatuur en smaak

Steeds meer hobbybrouwers ontdekken dat ze de smaak van het bier kunnen beïnvloeden
door de vergistingstemperatuur. Koeler vergisten betekent dat de smaak van mout en hop
meer op de voorgrond komen. Door warmer te vergisten krijg je meer vergistingsproducten
zoals esters en hogere alcoholen. Wyeast geeft bij haar gisten temperaturen waarbij deze
optimaal werken en een prettig smaakprofiel geven.
Een ander voordeel van temperatuurgecontroleerd vergisten is dat de temperatuur minder
afhankelijk is van de omgevingstemperatuur of van het opwarmen door de
vergistingactiviteit. De vergisting verloopt hierdoor beter. En hoe beter de vergisting
verloopt des te beter smaakt je bier.
Diverse prijswinnaars van het ONK hebben dit met succes ontdekt. Zo valt Herman
Verbeek uit Vierlingsbeek al jaren steeds in de prijzen. Herman is de grote man achter
Tcontrol, hierover zo dadelijk meer.
Temperatuur en vergistingsgraad
Door de vergisting bij een lage temperatuur te beginnen zorg je voor minder esters in je
bier. Tussen haakjes, bij veel bieren die binnen De Roerstok gebrouwen worden proef ik
een overmaat aan esters. Nadeel van een lage vergistingstemperatuur is dat het bier minder
ver uitgist en dat de afbraak van diacetyl (botersmaak) en acethaldehyde (groene appelsmaak)                                                                      minder snel verloopt. Daarom doe je er goed aan de temperatuur op het einde van
de vergisting te verhogen en deze hogere temperatuur een paar dagen aan te houden als je
een koele vergisting uitgevoerd hebt. Hiermee voorkom je ook een te hoog koolzuurgehalte
in je bier door het alsnog vergisten van de restsuikers in de fles. Het een en ander betekent
dat het goed is als je de temperatuur van de vergisting echt kunt sturen waarbij je niet
afhankelijk bent van de thermostaat van de verwarming in de huiskamer.


Koelen en verwarmen

Om gecontroleerd te kunnen vergisten kun je het beste een tweedehands koelkast
aanschaffen. Op Marktplaats zul je gegarandeerd een geschikte koelkast voor niet al te veel
geld kunnen vinden, zeker als je daar een paar weken voor uittrekt. In de koelkast maak je
een verwarming. Dat kan een gloeilamp zijn (ze zijn nog in de winkels, koop ze voordat ze
niet meer verkrijgbaar zijn). Andere oplossingen zijn een terrariumlamp, verwarmingslint,
verwarmingsfolie of een kastverwarming. Een straalkacheltje of föhn zou ik zelf niet zo
snel nemen omdat die erg veel warmte afgeven en daarom een groter brandveiligheidsrisico
met zich meebrengen.

UT-200

Door te beschikken over een koelkast met verwarming kun je op elke gewenste temperatuur
vergisten. Overmatige warmte-ontwikkeling door een heftige vergisting kan door de
koeling weggenomen worden, iets wat in een geïsoleerde kast niet gebeurt met alle
gevolgen van dien.
Om die gewenste temperatuur te bereiken moet dus zowel de verwarming als de koelkast
aangestuurd kunnen worden. Lange tijd heb ik dat gedaan met twee UT-100 thermostaten
van Conrad. Hierbij werden onafhankelijk van elkaar de koelkast en de verwarming (in
mijn geval een 60 W lamp) in werking gezet. Het was altijd een beetje oppassen dat
verwarming en de koelkast elkaar niet de weg zaten. Om dat te bereiken hield ik een
temperatuur verschil aan van ongeveer 0,7 ºC tussen de twee thermostaten. Ter informatie
één UT-200 (de opvolger van de UT-100) kost tegenwoordig € 29,99. Het voordeel van
deze oplossing is dat je helemaal niets zelf hoeft te knutselen. De stekkers in een
contactdoos steken, instellen en je bent klaar.

De Chinese TC-10

De UT-100’s die ik heb zijn al een paar jaar in gebruik. Bij mijn laatste brouwsel hield
plotseling één van de twee op met werken. Een goed excuus om een andere wat meer
geavanceerdere oplossing in huis te halen. (Achteraf was de UT-100 eenvoudig te
repareren. Er was sprake van een draadbreuk .)
Mijn keuze viel op de thermostaat die op het forum Hobbybrouwen.nl wordt aangeduid als
de “Chinese TC-10). Deze thermostaat is via E-bay te koop als je zoekt naar “Digital
Temperature Controller Thermostat for Aquarium”. Voor minder dan € 16 inclusief
verzendkosten heb je na zo’n 14 dagen de thermostaat in huis. De sensor/voeler wordt
meegeleverd. Afgelopen clubavond had ik de thermostaat bij me.
Het voordeel van dit kastje is dat je er zowel de koelkast als de verwarming mee kunt
regelen. Het temperatuurbereik is – 50 ºC tot + 99 ºC. Je kunt aflezen op 0,1 ºC en de

nauwkeurigheid van de thermostaat is ± 1 ºC. Zo nodig kun je de temperatuur die
weergegeven wordt tot 10 ºC bijstellen. Het temperatuurverschil waarbinnen de thermostaat
niet aanslaat is instelbaar tussen de 0,3 en 10 ºC. Er is ook een vertraging voor het aanslaan
van de koelkast om de compressor te sparen. De minimale vertraging is 1 minuut en je kunt
die vergroten naar 10 minuten.
Het nadeel van deze thermostaat is dat je nog even moet knutselen. Aan de achterkant moet
je de netspanning en de voeler aansluiten. Ook moeten de koelkast en de verwarming met
één draad aangesloten worden. Dat wil zeggen dat de koelkast en verwarming met één
draad rechtstreeks voorzien worden van netspanning en dat de andere draad via de
thermostaat gaat. Het relais in de thermostaat werkt als een schakelaar. Als de gewenste
temperatuur bereikt is laat deze geen stroom door. Je moet dus niet de fout maken beide
draden te verbinden met de thermostaat. De verwarming of koelkast zal dan niet werken.
Forumlid Anton heeft een schema gemaakt waarin ook nog een ventilator is opgenomen die
aangezet kan worden als de verwarming werkt (in mijn koelkast heb ik ook twee
ventilators). Dat schema ziet er als volgt uit.

De thermostaat moet ingebouwd worden in een grotere kast die je voorziet van de
benodigde stopcontacten. Gelukkig voor mij hoefde ik niet zelf te knutselen maar heeft
mijn buurman Guido van Gorp (ook lid van De Roerstok) dit werk gedaan. Als
tegenprestatie heb ik voor hem een 2 e thermostaat gekocht en de nodige stopcontacten,
aansluitsnoer en stekker (dat materiaal was zeker net zo duur als de thermostaat). Guido
heeft de kasten voor hem en mij van trespa gemaakt. Je kunt ook behuizingen kopen bij
Conrad. Die zien er ook goed uit.

O ja, voor alle duidelijkheid de thermostaat die ik gekocht heb, wordt de Chinese TC-10
genoemd om deze te onderscheiden van de originele TC-10 thermostaat die ongeveer € 45
kost exclusief verzendkosten. De Chinese TC-10 wordt ook aangeduid als STC1000.

 

Tcontrol

Een nog geavanceerdere manier om de temperatuur van je vergisting in de gaten houden is
gebruik maken van Tcontrol ontwikkeld door Herman Verbeek. Tcontrol is een programma
voor hobbybrouwers waarmee je de temperatuur kunt regelen tijdens het vergisten van
wort en het maischen van het beslag. Beide regelkanalen kunnen ieder een koeling en een
verwarming aansturen vergelijkbaar met een TC-10.
Het programma maakt gebruik van een Windows PC platform. Daarnaast is de Tcontrol-IO
hardware nodig voor de temperatuurmeting en voor het aansturen van de koeling en de
verwarming. Het grote verschil met een TC-10 is dat je via het internet de vergisting kunt
volgen en zelfs de temperatuur kunt bijsturen. Naast een koelkast en verwarming kan
namelijk ook een zogenaamde bluppenteller aangesloten worden. Aan de hand van de
koolzuurontwikkeling kun je zien hoever het staat met de vergisting. Herman heeft het zelfs
zo gemaakt dat zodra er een bepaalde hoeveelheid koolzuur de bluppenteller gepasseerd
heeft het programma een mailtje stuurt zodat je weet dat de vergisting op gang is gekomen.
Hij heeft het zelfs zo gemaakt dat er een mail wordt gestuurd als de verwarmingslamp niet
meer werkt. Een tijd terug was dit bij hem het geval. Hij belde naar huis en instrueerde zijn
zoon hoe de lamp vervangen moest worden. De vergisting was gered!
Er zijn inmiddels twee versies van Tcontol beschikbaar. Een versie waarvoor je een PC of
laptop moet hebben die continu aanstaat en een versie waarbij dat niet het geval is (veel
mensen vonden het bezwaarlijk dat de hele dag een computer aan moest staan). De versie
zonder computer mist de e-mail functie.
Om te kunnen werken met Tcontrol heb je speciale hardware nodig: een Tcontrol-IO print.
Deze heeft twee temperatuursensor ingangen, vier relais om de koelingen en de
verwarmingen aan te sturen en verder twee teller ingangen om de koolzuurproductie te
meten tijdens de vergisting. De bijgeleverde temperatuursensoren zijn nauwkeurig en
hoeven niet gekalibreerd te worden. De hardware bevat een aantal features die de
robuustheid ten goede komen.
Tcontrol-IO is op ebay te vinden met de zoektermen “Temperature controller USB”. Je kunt
ook bestellen door een mailtje aan Herman via het e-mailadres Henielma@gmail.com. De
hardware inclusief 2 stuks DS18B20 temperatuursensoren en een USB kabel kost € 69,60.
Tcontrol-IO is ook verkrijgbaar met een optioneel LCD display en drukknop voor het
gebruik zonder een computer. Tcontrol-IO met display kost € 94,00.
De uitgebreide en duidelijke handleiding van Tcontrol kun je vinden op het internet
http://verbeek.rr.nu/Tc/Handleiding%20Tcontrol.pdf.
Het recept van deze maand is afkomstig van Herman. Zijn bier werd op 15 januari 2012
verkozen tot het lekkerste Avec les bons Voeux kloon. Bij het recept is een grafiek van het
verloop van de vergisting te zien dat geproduceerd is door Tcontrol.
Tcontrol, mooier kun je het niet hebben…


Jacques Bertens

Terug naar overzicht

New Belgium Brewing

februari 2012
Door: Gerrie Hage

NEW BELGIUM BREWING

De 2 e keer dat wij een reis naar Amerika hebben gemaakt zijn we via Denver gevlogen.
Daar gingen we een rondrit maken naar een paar nationale parken. Wij zijn Huub en Els,
Jolanda en Gerrie.
Na een paar dagen kregen we een sms van Louis Meulders dat als we in de buurt van Fort
Collins komen we zeker bij de New Belgium Brewing langs moeten gaan. Wij gelijk op
internet kijken of de brouwerij open was voor bezoekers. Hat was mogelijk maar de
rondleidingen zaten allemaal vol. Dus dan maar kijken wat we te zien konden krijgen. Wij
’s morgens op pad en we waren om 11:00u bij de brouwerij. Bij binnenkomst was er een
mooie bar waar alle bieren die gebrouwen worden op tap verkrijgbaar zijn.
Wij een beetje rondkijken en we raakten al snel in gesprek met een medewerker.
We vertelden dat we helemaal uit Holland kwamen om de brouwerij te zien. Dat was geen
probleem en er werd gelijk een medewerker gezocht die ons een rondleiding wou geven.
5 minuten later werd ons een bier aangeboden en we kregen de historie van de brouwerij te
horen. Na het biertje werden we meegenomen naar de brouwzaal. Daar werd het proces
uitgelegd en we kregen weer een biertje aangeboden. Hier stond ook een bar. Rond de
ketels was de vloer betegeld met mozaïek met verschillende afbeeldingen. Je kon zien dat
de eigenaar van kunst houdt. Alles is ook behangen met velgen. Er zijn barkrukken met
velgen en tafels met velgen. Dit komt allemaal van het bekendste bier, Fat Tire. De
brouwzaal heeft 4 ketels. Ketel 1 is de maischketel, hier wordt het water en het schroot
samen gevoegd. Ketel 2 is de filter kuip. Ketel 3 is een tussen vat om het gefilterde wort op
te vangen. Ketel 4 is het kookvat. Het kookvat bestaat uit 2 gedeeltes. Vanuit het onderste
vat wordt het bier door een leiding omhoog gepompt waar het over een conische plaat
wordt verspreid. Deze plaat is net als een poffertjespan met allemaal holletjes. Deze plaat
wordt verwarmd zodat het bier door het contact kookt. Dit is zo intensief dat de kooktijd
maar 1 uur is.
Daarna werden we meegenomen naar de bottelarij. Dit was een grote hal waar wij achter
een glazen wand de verrichtingen konden zien. De man ging 2 flesjes bier van de lopende
band halen die net waren gevuld en liet ons daarvan proeven. Het bier smaakte uitstekend.
Hij liet de datum van het vullen zien.
Daarna liepen we over het terrein terug naar de bar en kwamen we langs een hal met
allemaal grote houten vaten zoals bij Rodenbach. Bij navraag bleek de hoofdbrouwer bij
Rodenbach gewerkt te hebben en daar een opleiding had gevolgd. Aangekomen bij de bar
werd ons een lekker zuur biertje aangeboden. Je moet er maar van houden. Huub dus niet.
Wat was dit een mooie en gastvrije brouwerij.
(De kosten van de rondleiding $ 0,=)
Wij vervolgden onze route naar het noorden met een voldaan gevoel.

Nu een stukje wat ik vertaald heb uit “Brew Your Own”.

Fietsen zorgen ervoor dat de New Belgium Brewing blijft draaien
New Belgium Brewing is opgericht op een fiets. Nou….. bij wijze van spreken. Oprichter
Jeff Lebesch liet zijn passie voor fietsen en bier, voornamelijk Belgisch bier, prevaleren
gedurende een fietstour door België, waar hij vooral brouwerijen bezocht, bier proefde,
praatte met brouwers en ideeën verzamelde voor zijn eigen bedrijf.
Toen New Belgium Brewing opende in 1991, was Fat Tire direct een succes en blijft het
nog steeds het meest populaire en herkenbare bier van de brouwerij. Het logo met de rode
fiets is zo bekend dat vele mensen de New Belgium Brewery de “Fat Tire Brewery”
noemen, volgens de CEO en medeoprichter, samen met Lebesch, Kim Jordan.
Tegenwoordig is het fiets logo op bijna alle New Belgium Brewing producten te vinden,
naast het alomtegenwoordige bierglas. “De reden dat we dit doen is omdat vele mensen ons
zien als de Fat Tire brouwerij en de fiets een groot deel van onze cultuur is geworden,
zowel als een milieu attribuut – we geloven in transport door spierkracht, en doneren een
groot aantal dollars om alternatief vervoer te promoten - als een gezond beleid voor fietsers
in stedelijke gebieden” zei zij.
Als je bij de brouwerij in het fiets-vriendelijke Fort Collins Colorado langs gaat, dan staan
er gewoonlijk een groot aantal fietsen voor de deur gestald. Werknemers krijgen na 1 jaar
werken een fiets met New Belgium logo erop. Voeg de Tour de Fat en donatie aan fiets-
gerelateerde zaken samen, dan is het vrij duidelijk dat fietsen en New Belgium Brewing
synoniem zijn.
De Tour de Fat is begonnen in 2000 met als doel “Geef wat terug aan de fietsers omdat de
gemeenschap altijd de brouwerij heeft gesteund” volgens New Belgium zegsman Bryan
Simpson. De Tour de Fat is in principe een reizend circus.
Het evenement bevat fietsroutes tot 100-miles, maar het gaat vooral om het plezier en de
wedstrijdjes met verschillende fietsen die iedereen kan uitproberen - zoals een fiets met
schoenen in plaats van wielen, of een fiets die alleen achteruit gaat. Er is live muziek,
goochelaars, fietshandelaren en een parade door de stad.
De Tour de Fat gaat nu door 13 steden in de zomer en sinds de oprichting explosief
gegroeid. “De show is boven zijn eigen uitgestegen in vergelijking met het begin”, zegt
Simpson. En er is ook genoeg bier maar zoals de New Belgium Brewery website vermeld
over Tour de Fat, “dit is een fietsevenement met bier en niet andersom. Een lokale fiets
organisatie verzorgt al het biertappen en het verdiende geld wordt verdeeld onder
verschillende fietsorganisaties die het fietsen promoten in plaats van autorijden. Simpson
zegt dat het bedrijf nu $ 1,5 miljoen over de verschillende steden verdeeld.
Er zijn nog meer fiets- en bier-interacties zoals de “Urban Assault ride” (speurtocht naar
een schat) en ’s zomers de bike-in bioscoop – zoals een drive-in theater – en Team
Wonderbike, een club die promoot dat fietsen beter is dan autorijden. Het team heeft nu al
15.000 leden. Team Wonderbike, een sociale beweging, heeft een vrolijke oorlogskreet en
een open campagne om het gebruik van de grootste uitvinding van de mensheid te
vergroten, de fiets, volgens de Team Wonderbike website. “Menselijk kracht, CO2 vrij,
geeft meer plezier dan wandelen, rijden of hardlopen en de fiets levert een elegante
oplossing voor vele knelpunten. En bovenal is het goed voor je.
Het is net zo goed voor je als een goed gebrouwen bier. Wie had gedacht dat beide zo goed
bij elkaar passen?
Het blad heeft ook een recept geplaatst.

 

New Belgium Brewing Fat Tire Clone
Ingrediënten voor 10 liter
2050 gram Pale mout
240 gram Munich mout
90 gram Victory mout (55 EBC)
120 gram Crystal mout (210 EBC)
6 gram Targethop 11% (60 min)
7,5 gram Willamette 5% (10 min)
7,5 gram Goldings (0 min)
Wyeast 1792 (Fat Tire Ale)
68 0 C Maischen
90 minuten koken
Vergisten 20 0 C
Begin SG 1050; Eind SG 1013; IBU 19; Alc 4,7 %


Vertaald en bewerkt uit Brew Your Own door Gerrie Hage.

Terug naar overzicht

Brandnetelbier

februari 2012

OPMERKELIJK 

Dat je van diverse ingrediënten bier kon maken wist ik wel, maar het kan blijkbaar ook
anders! Maar ja, wat is de definitie van bier?

Brandnetelbier

Van brandnetels kun je verbazingwekkend lekker bier maken. Op brandnetelsoep en -thee
hebben we het niet zo, ondanks de gezonde eigenschappen, maar brandnetelbier is van een
andere orde. Het is gemakkelijk te maken en erg lekker. Gebruik de frisse, groene topjes,
want dan krijg je het beste bier. Zorg dat al je apparatuur schoon is.
Benodigdheden 1 kilo jonge brandnetels, schil en sap van 2 citroenen, 500 gram rietsuiker,
25 gram wijnsteen, 1 theelepel biergist, grote pan, plastic trechter, flessen.
Bereidingswijze: Snijd de toppen van de brandnetels en gooi de wortels weg. Spoel ze kort
om insecten te verwijderen. Kook de brandnetels in circa 4,5 liter water. Zeef de vloeistof in
een grote pan, voeg citroenschil en -sap, de suiker en de wijnsteen toe. Vul het geheel aan
tot 4,5 liter en roer krachtig. Doe de vloeistof in een mandfles. Voeg de gist toe zodra de
vloeistof is afgekoeld. Laat hem drie tot vier dagen fermenteren en giet de gezeefde
vloeistof in gesteriliseerde flessen.

Uit Dick en James Strawbridge - Overleven op je eigen km2
Bron: De Stentor/ Deventer Dagblad, 18 januari 2012

Terug naar overzicht

Asperge bier

februari 2012
Door: Jan van Pelt

Aspergebier

Van 20 tot en met 29 januari vindt in Berlijn de internationale Grüne Woche plaats. Tijdens
deze wereldwijd grootste beurs op het gebied van voedsel, landbouw en tuinbouw komt de
kloosterbrouwerij uit het Duitse Neuzelle met een wereldprimeur. Voor het eerst zal er
aspergebier en probiotisch bier gepresenteerd worden. Hiermee is de kloosterbrouwerij
weer twee regionale specialiteiten rijker.
De kloosterbrouwerij Neuzelle ligt in Brandenburg, de Duitse deelstaat, die bekend staat
om zijn aspergeteelt. Brouwerijbaas Helmut Fritsche is erg blij met zijn nieuwste regionale
specialiteit. Het aspergebier is een traditioneel gebrouwen pils, waaraan aspergesap is
toegevoegd.
Ook het probiotische bier is een nieuwigheid onder de biersoorten. Het bier bevat geen
alcohol en is verrijkt met vitaliserende culturen, die de gezondheidsbewuste genieter
moeten overtuigen met hun smaak. Het bier bevat natuurlijke probiotische culturen die met
fruitige aroma's verrijkt worden.
Beide biersoorten zullen vanaf 1 maart 2012 verkrijgbaar zijn.

Bron: AGF.nl, 18 januari 2012
Met dank aan Jan van Pelt

Terug naar overzicht

Aardappelschotel met winterbier

februari 2012
KOKEN MET BIER
Aardappelschotel met winterbier (± 4 pers)
1 kg aardappelen, 10 gram boter, 150 gr dobbelsteentjes vetspek, 1 stengel bleekselderij,
½ bosje peterselie, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels bloem, 2 dl Hertog Jan winterbier,
1 kleine ui, zout en versgemalen peper
Bak de dobbelsteentjes vetspek uit in de boter. Schep ze uit de pan en houd apart. Fruit de
fijngesneden bleekselderij, ui, knoflook en peterselie aan in het spekvet. Strooi de bloem er
over, schep alles goed door elkaar en giet er al roerend het bier bij. Doe de spekjes terug in
de pan, breng op smaak met peper en zout en laat de saus op laag vuur 30 minuten zachtjes
koken. Boen de aardappelen goed schoon en kook ze in de schil in een pan met water in 25
minuten gaar. Pel de aardappelen en snijd ze in plakken. Leg de plakken in een schaal en
giet er de warme saus over. Serveer de schotel bij vlees.
Terug naar overzicht