BERTENS BLIK IN DE BROUWKETEL De juiste biertype keuze voor het ONK Afgelopen clubavond is voor het eerst een aantal roerstokleden bij elkaar gaan zitten om te kijken hoe ze het nu voor elkaar gaan krijgen om Algemeen Kampioen te worden bij het ONK. Al eerder heb ik geschreven dat het een ambitieus plan is. De concurrentie is groot en de kwaliteit van de bieren is de afgelopen jaren over de gehele linie sterk toegenomen. Je moet dus heel wat in huis hebben om deze titel te verdienen. Er zijn verschillende manieren om de kans op een prijs te vergroten. In het vorige clubblad heb ik daarover geschreven. Daarbij heb ik algemene aanwijzingen gegeven. Op één punt wil ik nader inzoomen namelijk de keuze van het biertype waarmee je een prijs hoopt te winnen. Je kunt een poging wagen met een populair biertype zoals een tripel, dubbel, witbier, een Belgische pale ale of IPA. Sinds jaar en dag worden de eerste 4 biertypen veruit het meest ingezonden. De laatste twee jaar is daar de IPA bijgekomen. Je bier moet subliem zijn om boven de massa uit te komen wanneer je met een dergelijk bier een prijs wilt winnen. En verder zijn de keurmeesters ook wel een beetje afgestompt op al die “standaard biertypen”. Hoewel een tripel heel erg lekker kan zijn wordt je het als keurmeester wel een beetje beu als je je steeds door een tripelzee moet worstelen bij een keuring. Maar voordat ik nader inga op de vraag op welke biertypen je je het beste kunt richten wil ik eerst wat meer stil staan bij biertype-indelingen. Er zijn namelijk heel wat verschillende indelingen. Hoe je bier indeelt heeft te maken met het land waarin je woont. Dat bepaalt namelijk de beschikbaarheid van de bieren. De indeler heeft altijd de neiging de bieren die locaal verkrijgbaar zijn gedetailleerder in te delen dan de bieren waar hij zo nu en dan een hand op kan leggen. Hier in Nederland heeft Derek Walsh baanbrekend werk verricht als het gaat om biertypen-indeling. In 2002 gaf hij zijn Biertypengids uit. In dit werkje werden naast de traditionele Belgische, Engelse en Duitse biertypen de op dat moment minder bekende Amerikaanse biertypen beschreven. Jarenlang is bij het BKG het beleid gevoerd dat een biertype pas in de A, B, C en D klassen opgenomen mocht worden als het binnen Nederland redelijk goed verkrijgbaar was. Inmiddels is dit beleid gewijzigd. Alle bierentypen van de Biertypengids kunnen nu ingezonden worden in genoemde klassen. Daarnaast zijn er zelfs nog een paar biertypen meer opgenomen in de lijst zoals Bitter Blond en Sterk witbier. In totaal zijn nu 63 biertypen opgenomen in de Labo-lijst. Naar verwachting zal de lijst de komende jaren verder groeien. De beschrijvingen van de biertypen zijn te vinden op de LABO-site www.labo.nu en dan klikken op Download en Labo Documenten.
Klasse A
|
2011
|
2010
|
2009
|
2008
|
2007
|
2006
|
2005
|
Totaal
|
American Pale Ale
|
6
|
6
|
1
|
1
|
-
|
-
|
-
|
14
|
Berliner Weisse
|
-
|
1
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
1
|
Bitter Blond (B)
|
3
|
4
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
7
|
Brettanomyces Blond
|
1
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
1
|
California Steam
|
1
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
1
|
Dortmunder Export
|
-
|
-
|
2
|
1
|
1
|
-
|
5
|
9
|
Geuze Lambiek
|
2
|
1
|
1
|
4
|
2
|
3
|
3
|
16
|
Irish Red Ale
|
4
|
2
|
9
|
5
|
6
|
-
|
-
|
26
|
Kölsch
|
5
|
8
|
12
|
6
|
7
|
13
|
6
|
57
|
Münchener Helles
|
-
|
-
|
2
|
-
|
-
|
1
|
1
|
4
|
Octoberfest
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Ordinary & Best Bitter
|
4
|
4
|
2
|
5
|
9
|
5
|
3
|
32
|
Pale Ale GB
|
4
|
13
|
12
|
4
|
4
|
5
|
16
|
58
|
Pilsener
|
8
|
7
|
5
|
10
|
11
|
8
|
10
|
59
|
Pilsener Urtyp
|
2
|
4
|
5
|
3
|
3
|
-
|
-
|
17
|
Saison
|
3
|
4
|
4
|
2
|
4
|
3
|
6
|
26
|
Special Belge (Belgische Pale Ale)
|
10
|
9
|
12
|
11
|
11
|
7
|
18
|
78
|
Weizen
|
14
|
10
|
17
|
14
|
6
|
9
|
10
|
80
|
Witbier
|
5
|
12
|
17
|
11
|
14
|
15
|
24
|
98
|
Totaal
|
72
|
84
|
101
|
78
|
78
|
69
|
102
|
584
|
Klasse B
|
2011
|
2010
|
2009
|
2008
|
2007
|
2006
|
2005
|
Totaal
|
Alt
|
11
|
13
|
5
|
7
|
4
|
7
|
3
|
50
|
American Amber-Red
|
3
|
1
|
-
|
-
|
3
|
-
|
-
|
7
|
Bohemian Dark Lager
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Brown Ale
|
3
|
1
|
2
|
3
|
-
|
4
|
5
|
18
|
Dunkel Weizen
|
4
|
3
|
4
|
3
|
2
|
2
|
4
|
22
|
Framboise Lambiek
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Irish Dry Stout
|
5
|
7
|
14
|
7
|
8
|
7
|
8
|
56
|
Kriek Lambiek
|
1
|
-
|
3
|
-
|
4
|
3
|
4
|
15
|
Mild Ale
|
3
|
-
|
-
|
1
|
-
|
-
|
-
|
4
|
Milk Stout
|
1
|
2
|
6
|
4
|
1
|
1
|
1
|
16
|
Munchener Dunkles
|
1
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
1
|
Oud Bruin
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Porter
|
11
|
4
|
10
|
4
|
3
|
4
|
2
|
38
|
Schwarzbier
|
2
|
-
|
|
1
|
1
|
3
|
2
|
9
|
Stout Oatmeal
|
2
|
-
|
1
|
-
|
-
|
-
|
|
3
|
Vlaams Bruin
|
4
|
2
|
3
|
-
|
2
|
2
|
2
|
15
|
Vlaams Rood
|
1
|
-
|
1
|
-
|
-
|
3
|
3
|
8
|
Totaal
|
52
|
33
|
49
|
30
|
28
|
36
|
34
|
262
|
Klasse C
|
2011
|
2010
|
2009
|
2008
|
2007
|
2006
|
2005
|
Totaal
|
Barley Wine
|
4
|
-
|
1
|
3
|
3
|
2
|
6
|
19
|
Blond(e)
|
13
|
12
|
22
|
18
|
23
|
14
|
20
|
122
|
Dortmunder Strong
|
2
|
2
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
4
|
Double/Imperial IPA (USA)
|
3
|
5
|
1
|
-
|
-
|
-
|
-
|
9
|
India Pale Ale (GB of USA)
|
17
|
15
|
1
|
11
|
5
|
7
|
9
|
65
|
Lichte dubbelbok
|
1
|
2
|
2
|
1
|
-
|
2
|
3
|
11
|
Meibo(c)k
|
6
|
10
|
7
|
9
|
9
|
10
|
10
|
61
|
Sterk Witbier
|
-
|
2
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
2
|
Sterke blonde
|
14
|
9
|
20
|
5
|
11
|
6
|
9
|
74
|
Sterke Saison
|
4
|
2
|
3
|
5
|
2
|
3
|
6
|
25
|
Tripel
|
50
|
31
|
49
|
38
|
47
|
41
|
39
|
297
|
Weizenbock
|
-
|
1
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Totaal
|
114
|
92
|
106
|
90
|
100
|
85
|
102
|
689
|
Klasse D
|
2011
|
2010
|
2009
|
2008
|
2007
|
2006
|
2005
|
Totaal
|
Baltic Porter
|
5
|
2
|
-
|
-
|
-
|
|
|
7
|
Barley Wine
|
9
|
4
|
10
|
3
|
12
|
9
|
12
|
59
|
Bierre de Garde Ambree
|
3
|
-
|
1
|
2
|
-
|
-
|
|
6
|
Bo(c)kbier
|
6
|
12
|
9
|
9
|
9
|
4
|
14
|
63
|
Dubbel
|
23
|
13
|
30
|
13
|
29
|
39
|
38
|
185
|
Dubbelbock
|
10
|
8
|
13
|
3
|
13
|
8
|
13
|
68
|
Export Stout
|
4
|
4
|
3
|
2
|
2
|
4
|
7
|
26
|
Imperial Russian Stout
|
13
|
6
|
11
|
6
|
5
|
5
|
8
|
54
|
Quadrupel
|
30
|
20
|
33
|
28
|
30
|
23
|
29
|
193
|
Old Ale
|
2
|
1
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
3
|
Robust Porter (sinds 2010 niet meer in de lijst)
|
-
|
-
|
8
|
5
|
12
|
10
|
6
|
41
|
Scotch Ale
|
5
|
4
|
6
|
9
|
4
|
5
|
5
|
38
|
Sterk Vlaams bruin
|
4
|
4
|
-
|
1
|
-
|
-
|
-
|
9
|
Weizen (Doppel) bock
|
2
|
2
|
1
|
|
1
|
5
|
2
|
13
|
Totaal
|
116
|
80
|
125
|
81
|
117
|
112
|
134
|
765
|
Aan de hand van het cijfermateriaal zien we dat niet alle klassen even populair zijn. De meeste kans om een prijs te winnen heb je in de B klasse en de minste in de D klasse. Verder valt op dat sommige biertypen zeer populair zijn en anderen veel minder. Zo worden er erg veel tripels ingezonden. Een ander ding dat opvalt is dat het biertype Robust Porter niet meer voorkomt op de Labo-lijst sinds 2010 terwijl het biertype Baltic Porter is geïntroduceerd. Enigszins verrassend te noemen omdat naar mijn idee niet iedere zware porter een Baltic Porter is. Vervolgens ben ik gaan kijken naar bij welke biertypen de prijzen zijn gevallen. Daarna heb ik gekeken naar het percentage dat van een bepaald biertype ingezonden was in een klasse. Ook heb ik berekend welk percentage van de bieren in een biertype in de prijzen viel. Een belangrijk gegeven voor het bepalen waar je kansen liggen. En dat is zeker niet bij de tripels. Slechts 1,3% van de tripels viel in de prijzen terwijl bij Vlaams Rood en Sterk Vlaams Bruin deze percentages op 25 en 33% liggen. Om deze cijfers enigszins te relateren aan het totaal aantal ingezonden bieren in een klasse heb ik ook nog het percentage berekend dat een biertype in de prijzen viel.
Klasse A
|
Aantal bieren
|
Aantal prijzen
|
% inzendingen in klasse
|
% prijswinnend in biertype
|
% alle prijzen in klasse
|
American Pale Ale
|
14
|
2
|
2,4
|
14,3
|
9,5
|
Berliner Weisse
|
1
|
|
0,2
|
|
|
Bitter Blond (B)
|
7
|
|
1,2
|
|
|
Brettanomyces Blond
|
1
|
|
0,2
|
|
|
California Steam
|
1
|
|
0,3
|
|
|
Dortmunder Export
|
9
|
|
1,5
|
|
|
Geuze Lambiek
|
16
|
1
|
2,7
|
6,3
|
4,8
|
Irish Red Ale
|
26
|
1
|
4,4
|
3,8
|
4,8
|
Kölsch
|
57
|
2
|
9,7
|
3,5
|
9,5
|
Münchener Helles
|
4
|
|
0,7
|
|
|
Octoberfest
|
-
|
|
0,0
|
|
|
Ordinary & Best Bitter
|
32
|
|
5,5
|
|
|
Pale Ale GB
|
58
|
1
|
9,9
|
1,7
|
4,8
|
Pilsener
|
59
|
3
|
10,1
|
5,1
|
14,3
|
Pilsener Urtyp
|
17
|
1
|
2,9
|
5,9
|
4,8
|
Saison
|
26
|
1
|
4,4
|
3,8
|
4,8
|
Special Belge (Belgische Pale Ale)
|
78
|
2
|
13,3
|
2,6
|
9,5
|
Weizen
|
80
|
4
|
13,7
|
5,0
|
19,0
|
Witbier
|
98
|
3
|
16,8
|
3,1
|
14,3
|
Totaal
|
585
|
21
|
100
|
|
100
|
Klasse B
|
Aantal bieren
|
Aantal prijzen
|
% inzendingen
|
% prijswinnend in biertype
|
% alle prijzen in klasse
|
Alt
|
50
|
5
|
19,1
|
10,0
|
25,0
|
American Amber-Red
|
7
|
|
2,7
|
|
|
Bohemian Dark Lager
|
-
|
|
0,0
|
|
|
Brown Ale
|
18
|
1
|
6,9
|
5,6
|
5,0
|
Dunkel Weizen
|
22
|
1
|
8,4
|
4,5
|
5,0
|
Framboise Lambiek
|
-
|
|
0,0
|
|
|
Irish Dry Stout
|
56
|
3
|
21,4
|
5,4
|
15,0
|
Kriek Lambiek
|
15
|
2
|
5,7
|
13,3
|
10,0
|
Mild Ale
|
4
|
|
1,5
|
|
|
Milk Stout
|
16
|
1
|
6,1
|
6,3
|
5,0
|
Munchener Dunkles
|
1
|
1
|
0,4
|
100,0
|
5,0
|
Oud Bruin
|
-
|
|
0,0
|
|
|
Porter
|
38
|
2
|
14,5
|
5,3
|
10,0
|
Schwarzbier
|
9
|
1
|
3,4
|
11,1
|
5,0
|
Stout Oatmeal
|
3
|
|
1,1
|
|
|
Vlaams Bruin
|
15
|
1
|
5,7
|
6,7
|
5,0
|
Vlaams Rood
|
8
|
2
|
3,1
|
25,0
|
10,0
|
Totaal
|
262
|
20
|
100
|
|
100
|
Klasse C
|
Aantal bieren
|
Aantal prijzen
|
% inzendingen
|
% prijswinnend in biertype
|
% alle prijzen in klasse
|
Barley Wine
|
19
|
1
|
2,8
|
5,3
|
4,8
|
Blond(e)
|
122
|
5
|
17,7
|
4,1
|
23,8
|
Dortmunder Strong
|
4
|
|
0,6
|
|
|
Double/Imperial IPA (USA)
|
9
|
1
|
1,3
|
11,1
|
4,8
|
India Pale Ale (GB of USA)
|
65
|
6
|
9,4
|
9,2
|
28,6
|
Lichte dubbelbok
|
11
|
|
1,6
|
|
|
Meibo(c)k
|
61
|
1
|
8,9
|
1,6
|
4,8
|
Sterk Witbier
|
2
|
|
0,3
|
|
|
Sterke blonde
|
74
|
2
|
10,7
|
2,7
|
9,5
|
Sterke Saison
|
25
|
1
|
3,6
|
4,0
|
4,8
|
Tripel
|
297
|
4
|
43,1
|
1,3
|
19,0
|
Weizenbock
|
-
|
|
0,0
|
|
|
Totaal
|
689
|
21
|
100
|
|
100
|
Klasse D
|
Aantal bieren
|
Aantal prijzen
|
% inzendingen
|
% prijswinnend in biertype
|
% alle prijzen in klasse
|
Baltic Porter
|
7
|
1
|
0,9
|
14,3
|
4,8
|
Barley Wine
|
59
|
3
|
7,7
|
5,1
|
14,3
|
Bierre de Garde Ambree
|
6
|
|
0,8
|
|
|
Bo(c)kbier
|
63
|
|
8,2
|
|
|
Dubbel
|
185
|
2
|
24,2
|
1,1
|
9,5
|
Dubbelbock
|
68
|
1
|
8,9
|
1,5
|
4,8
|
Export Stout
|
26
|
1
|
3,4
|
3,8
|
4,8
|
Imperial Russian Stout
|
54
|
3
|
7,1
|
5,6
|
14,3
|
Old Ale
|
3
|
|
0,4
|
|
|
Quadrupel
|
193
|
5
|
25,2
|
2,6
|
23,8
|
Robust Porter (sinds 2009 niet meer in de lijst)
|
41
|
1
|
5,4
|
4,9
|
4,8
|
Scotch Ale
|
38
|
1
|
5,0
|
2,6
|
4,8
|
Sterk Vlaams bruin
|
9
|
3
|
1,2
|
33,3
|
14,3
|
Weizen (Doppel) bock
|
13
|
|
1,7
|
|
|
Totaal
|
765
|
21
|
100,00
|
|
100
|
Mijn advies is je zo veel mogelijk te richten op de biertypen die zowel hoog scoren bij “% prijswinnend in biertype” en “% alle prijzen in klasse”. Statisch is de kans dat je met een dergelijk bier een prijs wint aanzienlijk hoger. Je moet dan denken aan: American Pale Ale, Pilsener, Weizen, Alt, Kriek Lambier, Vlaams Rood, India Pale Ale (GB of USA), Imperial Russian Stout en Sterk Vlaams bruin. Maar het kan ook handig zijn je te richten op de ‘nieuwe’ biertypen. Een keurmeester heeft namelijk ook menselijke trekjes. Iets nieuws zal hij wat beter waarderen dan het 13e in een dozijn biertje. Als je daar op gokt doe je er goed aan je te richten op: Berliner Weisse, California Steam, Octoberfest, American Amber-Red, Bohemian Dark Lager, Framboise Lambiek, Mild Ale, Old Ale, Oud Bruin, Dortmunder Strong, Sterk Witbier en Weizenbock. De boodschap die ik wil overbrengen is zoek het eens in een ander biertype als je een prijs wilt winnen. Daar is vaak wat minder van bekend of lastiger aan te komen maar daar zit nu net de uitdaging volgens mij. Jacques Bertens |